UA / RU
Підтримати ZN.ua

"Українці все-таки переважно фаталісти": Євген Головаха пояснив безтурботне ставлення громадян до пандемії

"Ми сам-на-сам із вірусом, а не з владою. Вірусу влада до лампочки."

У нашій психології самодисципліни дуже мало. Занадто довго в нас була палична дисципліна, нас дисциплінували партійні чиновники. Так прокоментував відверте ігнорування українцями правил карантину та ситуації, яка склалася сьогодні в нашій країні через пандемію коронавірусу, заступник очільника Інституту соціології НАН Євген Головаха для ZN.UA.

"Я думав — ми самі себе примушуватимемо виконувати всі потрібні дії, щоб уберегтися від інфекції. На жаль, як засвідчив досвід, ми до цього не прийшли. Далося взнаки, що українці все-таки переважно фаталісти. Колись я проводив дослідження на фаталізм. Суть запитань зводилася до «можеш щось зробити — чи судилося?». Українці частіше вибирали «судилося». На жаль, у більшості людей таке ставлення й до хвороби. Маски носить меншість, незважаючи на дуже небезпечні наслідки. Самодисципліна поки що не формується", - заявив Головаха.

Він додав, що ми не можемо повторно зупинити економіку, але мусимо закликати людей до самодисципліни. 

"Ми сам-на-сам із вірусом, а не з владою. Вірусу влада до лампочки. Носіть маски, дотримуйтеся дистанції, особливо в публічних місцях. Хоч би якою була влада, бережіть себе, дітей та своїх старих", - підсумував науковець.

Читайте також: Головаха про опитування Зеленського: "Сильний політик тим і відрізняється, що не обов'язково приймає рішення в унісон з громадськістю"

Про цілі оголошеного президентом Зеленським всеукраїнського опитування в день виборів; про сьогодення і майбутнє української та світової демократії; про те, чи готові українці відрізати Донбас, а також про те, чому більшість українців продовжують безтурботно ставитися до пандемії коронавирусу, редактор розділу «Соціум» Алла Коляр розмовляла із заступником директора Інституту соціології НАН України Євгеном Головахою.