UA / RU
Підтримати ZN.ua

Українським експортним коридором у Чорному морі вже перевезли понад 12 млн тонн вантажів – Зеленський

Президент відзначив вагомі результати роботи коридору за грудень.

Президент Володимир Зеленський повідомив, що за час роботи українського експортного коридору в Чорному морі перевезено уже понад 12 мільйонів тонн вантажів. 

“Особливо вагомі результати за грудень, і це відчувається на рівні всієї нашої економіки”, – повідомив Зеленський у вечірньому відеозверненні.

Читайте також: NYT: Україна намагається наростити торгівлю через Чорне море на тлі блокування кордону з Польщею

Також, за словами президента, сьогодні відбулася підсумкова нарада за рік щодо перемовин про безпекові гарантії для України. 

“Є базова декларація “Групи семи” – Вільнюська декларація. Її вже підтримали 30 держав. Почалася двостороння робота щодо гарантій, і наступного року продовжимо”, – сказав президент.

Читайте також: Папа Римський під час різдвяної промови попросив про мир для України

Володимир Зеленський також зазначив, що перед зверненням говорив із Папою Франциском. 

“Подякував за привітання для України та українців із Різдвом, за побажання миру – справедливого миру для всіх нас. Обговорили нашу спільну роботу щодо Формули миру – понад 80 держав уже в процесі на рівні своїх представників. Буде більше”, – сказав президент. 

Також Зеленський подякував Ватикану за підтримку роботи української влади.

Раніше Володимир Зеленський розповів, що у 2023-му США надали Україні 34 пакети військової допомоги, загальна сума яких становить понад 24 мільярди доларів. Він подякував американцям, Конгресу та президентові Джо Байдену за цю підтримку, зокрема й за останній пакет на 250 млн.