UA / RU
Підтримати ZN.ua

Українські традиції: як приготувати смачну кутю

Її традиційно готують на зимові свята.

Цього року Православна церква України перейшла на новоюліанський календар і тому дати багатьох свят змінилися. Тепер їх відзначатимуть на 13 днів раніше. За новим календарем Різдво цього року будуть відзначати 25 грудня, а не 7 січня. Відповідно Щедрий вечір, також відомий як свято Маланки, цього року припадає на 31 грудня.

Читайте також: Новий рік та Різдво: синоптики дали прогноз на свята

У ці свята українські господині готують кутю. Видання «Апостроф» розповіло, як приготувати її за традиційним українським рецептом.

У Різдво господині готують 12 пісних страв, серед яких голодна (пісна) кутя. А ось на Маланку кутя навпаки повинна бути щедрою.

Традиційно господині накривають увечері пишний святковий стіл. Оскільки Різдвяний піст вже закінчився, страви на Щедрий вечір та Старий Новий рік готують найрізноманітніші та непісні.

 Головним елементом меню на Щедрий вечір є щедра кутя, яку заправляють вершками, вершковим маслом, а в деяких сім'ях – салом та смальцем.

Інгредієнти: пшениця (400 г), молоко (750 г), вершкове масло (70 г), мед (50 г), мак (50 г), сухофрукти (200 г).

Приготування: