UA / RU
Підтримати ZN.ua

Українські переговорники у ТКГ передали РФ і бойовикам списки на обмін

Бойовики затягують переговорний процес щодо взаємного звільнення утримуваних осіб.

Представники України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи передали ОБСЄ, представникам РФ і угруповань списки для обміну українських заручників ОРДЛО на засуджених в Україні злочинців. Бойовики списки досі не підготували.

«Українська сторона, як і було домовлено, передала списки осіб на взаємне звільнення і чекає того ж від іншої сторони», - повідомили в Офісі президента за підсумками консультацій ТКГ ввечері в середу, 22 липня.

Україна послідовно підтверджує готовність до обміну в форматі «всіх на всіх», але росіяни і підконтрольні їм угруповання ОРДЛО затягують процес, посилаючись на необхідність уточнення і погодження списків.

Читайте також: Україна в ТКГ просить негайно обміняти утримуваного бойовиками "ДНР" Матюшенка через погіршення здоров'я - Казанський

16 квітня, напередодні Великодня, відбувся обмін утримуваними особами між Україною та угрупованнями "ДНР" і "ЛНР". З полону бойовиків було звільнено 20 українських громадян. На вимогу угруповань ОРДЛО з українських колоній і СІЗО звільнили 20 осіб, але шестеро з них відмовилися переїжджати на окуповану територію.

29 грудня відбувся попередній обмін утримуваними особами між Україною і підконтрольними Росії угрупованнями "ЛНР" і "ДНР". Тоді з окупованої території повернулися 76 осіб. Українська сторона видала бойовикам 127 осіб, ще 14 відмовилися повертатися на тимчасово окуповані території. У тому числі п'ятьох колишніх "беркутівців", яких звинувачують у розстрілі 48 беззбройних людей на вулиці Інститутській у Києві в лютому 2014 року.