UA / RU
Підтримати ZN.ua

Українські біженці у Польщі: скільки з них хочуть залишитися в країні

Навесні 2022 року 16% біженців хотіли залишитися у Польщі.

Через військову агресію Росії багато українців були змушені покинути свої домівки та виїхати за кордон. Зокрема, деякі наші громадяни знайшли притулок у Польщі. Так, за інформацією Національного банку Польщі, відсоток українських біженців, які хочуть залишитися в країні тільки зростає. Про це повідомляє «24 канал».

Скільки українських біженців хочуть залишитися у Польщі

На початку повномасштабної війни більшість українців взагалі не розуміли, як надовго вони залишаться у Польщі.

Читайте також: Електронні документи в Польщі: що про них треба знати українцям

Про свою готовність залишитися у Польщі на постійній основі навесні минулого року заявили 16% біженців з України. У листопаді 2022 року про своє бажання остаточно переїхати говорять 20% українців.

У дослідженні Нацбанку Польщі зазначили, що війна в Україні змінила циклічний характер міграції на сталий. Раніше українці їхали до Польщі на роботу та навчання., а зараз – щоб знайти прихисток.

Під час дослідження опитували не лише тих українців, які втікли від війни, але й тих, хто перебував у Польщі до повномасштабного вторгнення.

У 2020 році лише близько 25% українців (серед трудових мігрантів) заявляли про готовність залишитися в Польщі назавжди. А у листопаді 2022 року – понад 50%.

Читайте також: Українські біженці у Польщі: чи можуть вони подати документи на карту побиту

За даними експерта Центру східних досліджень Войцеха Конончука, якщо зазначені прогнози справдяться, то вже через десять років населення Польщі внаслідок притоку українців зросте на один мільйон громадян.

У дослідженні повідомляється, що 56% опитаних біженців планують повернутися в Україну, але тільки якщо війна закінчиться швидко.

Серед тих, хто приїхав до Польщі до повномасштабного вторгнення РФ, повернутися додому готові тільки 25% українців.

 Серед головних причин повернення в Україну біженці назвали сум за родиною та віру у швидке закінчення війни. Менш популярними були – навчання дітей в українській школі та відсутність роботи в Польщі.

Раніше ми писали, як зміна закону про іноземців у Польщі може вплинути на українців.