UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна в неділю перейде на зимовий час

Годинники переведуть у день виборів

Україна в ніч на неділю, 25 жовтня, перейде на зимовий час. Годинники потрібно буде перевести на одну годину назад. Згідно з постановою уряду України від 13 травня 1996 року, це робиться щороку в останню неділю жовтня о 4:00.

Сьогодні на літній та зимовий час переходять понад 70 країн.

В Україні у 2011 році було прийнято постанову про скасування переходу на "зимовий час", однак пізніше воно було анульовано.

Раніше перший заступник спікера Верховної Ради Руслан Стефанчук зареєстрував в жовтні 2020 року в парламенті законопроєкт, яким передбачається закріплення на території України єдиного київського часу і відмова від подальшого сезонного переведення стрілок годинника. За словами Стефанчука, проєкт закону також направлений на протидію агресії з боку РФ, яка на тимчасово окупованих територіях України протиправно встановила свого часу. "Закріплення на всій території України єдиного київського часу дозволить зміцнити наші оборонні позиції та буде сприяти деокупацію і реінтеграції тимчасово окупованих територій", - зазначив віцеспікер.

З урахуванням порядку обчислення часу, що діє в країнах Європи з 1996 року, уряд України прийняв постанову ввести на території України такий порядок обчислення часу: час другого часового поясу (київський час) з переведенням щорічно годинникової стрілки в останню неділю березня о 3 годині на 1 годину вперед та в останню неділю жовтня о 4 годині на 1 годину назад.

Відповідно до закону, місцеві вибори в Україні також заплановані на останню неділю жовтня, а саме на 25 число.

З 2019 року в Євросоюзі планували скасувати переведення стрілок годинника. Згідно з опитуванням, 80% європейців висловилися проти переходу на літній і зимовий час, так як відчувають погіршення самопочуття в ці періоди. В Україні також планують відмовитися від переходу на літній час. Чотири десятиліття переходу на зимовий і літній час показали, що особливої користі економіці це не приносить, а здоров'ю, найчастіше, шкодить.

Однак пропозиція Європейської комісії Європарламент й Рада ЄС не погодили. Поки це питання відкладено до березня/жовтня 2021 року. Якщо Європейський Союз вирішить відмовитися від переходу на літній час, найімовірніше, Україна також приєднається до такого рішення.