UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна просить включити кримськотатарську мову в сервіс Google Translate

У Мінреінтеграціі перейнялися розвитком кримськотатарської мови в Україні та світі.

Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України звернулося до корпорації Google LLC з проханням включити кримськотатарську мову в сервіс Google Translate. Про це повідомляє прес-служба Мінреінтеграціі.

«Переконані, що інтеграція кримськотатарської мови до сервісу Google Translate буде сприяти збільшенню кількості носіїв кримськотатарської мови, забезпечить сприятливі умови для розширення сфер застосування мови, зокрема, шляхом її популяризації за межами етнічної групи, стимулювати вивчення кримськотатарської мови представниками інших етносів, в кінцевому підсумку стане великим внеском до культурної спадщини корінного кримськотатарського народу і України в цілому», - вважає віце-прем'єр-міністр Олексій Резніков.

За інформацією прес-служби, зараз в Україні кримськотатарською мовою говорять понад 300 000 громадян, а в усьому світі - близько 6 мільйонів, враховуючи кримськотатарські діаспори Туреччини, Узбекистану, Румунії та Болгарії, а також в невеликих громадах США і Канади. Разом з тим, згідно з класифікацією ЮНЕСКО, кримськотатарська мова належить до мов, які знаходяться під серйозною загрозою. Зараз розробляється новий сайт Мінреінтеграціі, де вся офіційна інформація міністерства буде також дублюватися ще й кримськотатарською.

Читайте також: Кримськотатарський і український прапори будуть майоріти над Кримом - Офіс президента

Міністерство запевнило Google, що Україна готова приєднатися і сприяти переведенню слів або фраз кримськотатарської мови через можливості сервісу Google Translate Community.

У прес-службі також нагадали, що Генасамблея ООН на своїй 74-й сесії проголосила період 2022-2032 років Міжнародним десятиріччям мов корінних народів з метою залучення уваги до проблеми втрати таких мов.

Тому Урядом України, в тому числі і Мінреінтеграціі, розпочато розробку проекту Стратегії розвитку та популяризації кримськотатарської мови на період до 2032 року.

Відзначимо, раніше президент Володимир Зеленський заявив, що має намір зробити мусульманські свята Курбан-Байрам і Ураза-Байрам державними в Україні, а в Києві побудувати нову велику мечеть.