UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна пропонує США дані про майбутні удари по військах РФ у обмін на ракети ATACMS – CNN

Водночас, Штати не хочуть стати безпосереднім учасником війни і переймаються про рівень своєї залученості.

Український уряд пропонує Сполученим Штатам Америки постійно надавати повну інформацію про заплановані удари по позиціях російських військ, щоб усе ж отримати далекобійні ракети ATACMS, що летять на відстань до 270 кілометрів. Про це пише CNN із посиланням на кілька джерел, близьких до обговорення.

У виданні пояснили, що ця прозорість може надати США право ветувати певні атаки українських бійців по армії РФ. Таким чином Україна прагне переконати адміністрацію президента Джо Байдена, що не використовуватиме озброєння для обстрілів території Росії

Наразі Штати не схвалили постачання нашій державі ATACMS. Там кажуть, що ЗСУ достатньо й наявної зброї, зокрема снарядів для реактивних систем HIMARS, які стріляють на приблизно в чотири рази меншу відстань. 

Читайте також: Глава Пентагону назвав причини зміни динаміки боїв в Україні

У CNN нагадали, що адміністрація Байдена також переймається через те, що надання Києву далекобійних ракет може перетнути "червону лінію" для Кремля й безпосередньо втягнути США у війну РФ проти України. Водночас, ця "червона лінія" стає все більш розмитою через анексію агресором тимчасово окупованих територій чотирьох наших областей

Зокрема, йдеться про те, що Сполучені Штати Америки дозволили застосовувати захисникам західне озброєння для звільнення згаданих територій у разі визнання Росією цих земель “офіційно своїми”.

Крім цього, за даними видання, у США побоюються, що через ймовірне посилення ролі в націлюванні по позиціях окупантів держава може здатися “більш залученою у війну, ніж бажала би бути”.

Раніше повідомлялося, що Сполучені Штати Америки готові виділяти Україні 1,5 мільярда доларів щомісяця до кінця війни Росії проти України.