UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна повинна мати змогу вступити в НАТО, як Німеччина в 1955 році - німецький експерт

Німецький аналітик пояснив, чому для Європи було б краще, якби Україна стала повноправним членом Альянсу, а також з якими труднощами може зіштовхнутися Київ в процесі приєднання.

Україна повинна стати повноправним членом НАТО, хоч це буде і не просто зробити. Але вона довела, що не хоче належати до сфери впливу російського диктатора Владіміра Путіна, а бачить себе частиною вільної західної спільноти держав і готова за це боротися і йти на жертви.

«Де в Європі ми ще можемо знайти цю готовність сьогодні? Точно не в Німеччині. По-друге, Україна принесла б до Північноатлантичного альянсу професійні збройні сили, які сьогодні випереджають провідні європейські держави у сфері ведення сухопутної війни. Тільки з Україною надійна оборона Південно-Східної Європи звичайними збройними силами від подальшої російської агресії буде можливою. Ніщо не може бути кращим для НАТО, ніж мати цю країну в своїх лавах», - сказав в інтерв’ю виданню Focus доктор Йоахім Краузе з Інституту політики безпеки при Кільському університеті.

Третя причина для вступу України в НАТО, на його думку, це той факт, що поза межами Альянсу вона може стати фактором ризику для європейської безпеки. Адже без членства в Альянсі Київ буде намагатися збудувати ядерну зброю. Адже це буде єдиний для нього спосіб захистити себе від Росії. А це може стати причиною виникнення кризи і нової війни.

Втім, Краузе визнав, що союзники сьогодні по-різному дивляться на перспективу вступу України в НАТО. Головна причина - це те, що триває війна з Росією, в яку більшість країн НАТО не хочуть вступати. Він також нагадав, що план вступу нових членів доволі тривалий і заплутаний. Спочатку Україна повинна виконати ПДЧ, а потім укласти договорів з усіма союзниками. А парламенти 31 країни потім повинні ратифікувати ці договори.

Читайте також: Болгарія підтримала членство України в НАТО

Проблема цієї процедури ще й в тому, що чим більше про неї будуть говорити, тим більше Росія старатиметься зробити так, щоб війна не закінчилася за жодних обставин. Крім того, є один критерій НАТО, якому Україна не відповідає.

«Найвагомішим критерієм є відсутність територіальних конфліктів з третіми країнами. Цей критерій має бути скасований якнайшвидше, адже у 2014 році Росія вже забезпечила неможливість виконання Україною цього критерію, розпаливши нібито «громадянську війну» на Донбасі. ФРН також приєдналася до НАТО у 1955 році, хоча мала невирішені територіальні конфлікти», - нагадав німецький експерт.

Він допустив, що на саміті у Вільнюсі союзники погодяться, що Україні не потрібно виконувати ПДЧ. Також в НАТО розглядають дві моделі, що робити до того, як можна буде почати переговори про українське членство. Одна з них - це так звана модель Ізраїля, яка полягає в тому, щоб підтримувати і зміцнювати українську здатність до самооборони.

«Однак вона має той недолік, що ситуацію в Україні не можна порівняти з ситуацією в Ізраїлі. Ізраїль не має такого великого ворога, як Росія, на своєму порозі, і він має ядерну зброю, якої немає в Києва. Більше того, Україна вже півтора року є об'єктом підступної російської агресії, і ніхто не знає, як довго вона зможе це витримати. Тому ця модель буде можлива лише за умови, що західний альянс буде готовий до ескалації війни шляхом постачання сучасних винищувачів, ракет і артилерійських снарядів дальнього радіусу дії», - пояснив Краузе, нагадавши, що канцлер Німеччини Олаф Шольц не дуже прихильно ставиться до таких планів.

Другій моделі віддають перевагу більшість скандинавських і східноєвропейських держав, а також Велика Британія, Італія і, можливо, Франція. Згідно з нею, Україна вступає до НАТО в межах тієї території, яку зараз контролює український уряд.

«Це мало б супроводжуватися розміщенням західних військ на вільних територіях України і, ймовірно, заморозило б конфлікт, оскільки Росія боїться війни з НАТО, як диявол боїться святої води. Недоліком цієї моделі було б те, що Україна не контролювала б значну частину своєї території. Проблема цієї моделі, однак, полягає ще й в тому, що між запрошенням і реалізацією, ймовірно, пройде один-два роки. Протягом цього часу поставки озброєнь мали б продовжуватися і збільшуватися якісно і кількісно. Але можна було б спробувати вчасно розмістити західні війська в західних регіонах України для захисту військових і цивільних об'єктів від повітряних атак», - сказав Краузе, додавши, що так Москва втратила б і можливість атакувати з території Білорусі.

Читайте також: «Україні якнайшвидше потрібна дорожня карта щодо членства в НАТО» – відкритий лист 46 експертів

Німецький експерт зауважив, що НАТО ще не визначювся, як діяти далі. Важливим фактором буде позиція США, звідки, однак, надходять суперечливі сигнали.

«До повного вступу в НАТО ще багато часу. І Москва за допомогою Угорщини і Туреччини намагатиметься зробити все, щоб цей процес зупинити. Але чіткий сигнал у Вільнюсі в напрямку вступу до НАТО може стати запорукою того, що в Москві з'явиться більше реалізму. Події у зв'язку з заколотом Євгена Пригожина показали одне: впевненість Путіна в перемозі не поділяють люди, які знайомі з воєнною ситуацією на місцях», - додав німецький експерт.