UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна погодила на сьогодні три гуманітарні коридори – Верещук

Йдеться про евакуацію з Маріуполя, Мелітополя та Енергодару.

Українській делегації вдалось погодити відкриття трьох гуманітарних коридорів на сьогодні, 29 березня. Евакуація місцевих жителів відбудеться з Мелітополя та Енергодару Запорізької області, а також із Маріуполя – Донецької. Про це повідомила у своєму фейсбуці Ірина Верещук, міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

"Плани роботи гуманітарних коридорів на сьогодні, 29 березня 2022 року. Погоджено три гуманітарні коридори", – поінформувала Верещук.

Станом на 10 годину ранку із Запоріжжя вирушило 34 автобуси для евакуації маріупольців, які тимчасово перебували в Бердянську. 

“Із Запоріжжя вирушило 34 автобуси для евакуації маріупольців з Бердянська. Розраховуємо, що до вечора вони дістануться до міста”, - зазначила Верещук.

Політик уточнила, що евакуаційні коридори з Донеччини сьогодні передбачають лише виїзд із міста на власних автівках.

Нагадаємо, вчора українська сторона вивезла із Бердянська 880 маріупольців. Це відбулося попри те, домовленостей із Росією про гуманітарний коридор так і не досягли.

Зазначимо, у Бердянську за адресою вул. Мелітопольске шоссе, 87б можна скористатися безплатною дозаправкою пальним. У місті також працюють гуманітарні штаби, які займаються допомогою переселенцям з тимчасово окупованих територій (097-551-59-17,050-439-75-29). А в Запоріжжі отримати необхідну інформацію та допомогу можна отримати за номерами: 095-220-41-11, 067-220-41-12, 0800-503-508.

Верещук зазначила, що очікується також гуманітарний коридор у Запорізькій області. Йдеться про транспорт із Мелітополя до Запоріжжя. Наразі відомо, що автобуси виїхали зранку із Запоріжжя. Точних даних про час їх прибуття наразі назвати не можна, все залежить від швидкості проходження блок-постів. Всі, хто має намір евакуюватися, мають прийти за адресою вул. Алєксєєва,12, біля відділення ДСНС.

О 10 ранку також мала вирушити колона автомобілів з Енергодару до Запоріжжя. Приватні ТЗ супроводжують машини місцевої ДСНС. До міста також вирушила колона з гуманітарною допомогою.

Читайте також: NYT: Війна в Україні - це кінець десятиліть глобального миру

Нагадаємо, нещодавно в Енергодарі окупанти викрали заступника міського голови  Івана Самойдюка. За словами  мера, ворожі сили здійснюють фізичний та психологічний тиск на активних мешканців міста. 

Днями стало відомо, що невдала спроба провести в Мелітополі мітинг на підтримку Росії, змушує окупантів перейти до плану "Б".

Попри те, що Маріуполь перебуває в оточенні російських військ, а його жителів міста  примусово вивозять у РФ,  сьогодні місто залишається українським.

“Наші військові роблять все, щоб він таким залишався й у майбутньому. Ідуть дуже жорстокі бої за наше місто”, - сказав міський голова Вадим Бойченко.