UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна отримала першу партію таблеток від COVID-19

Препарат знижує ризик госпіталізації і смерті від ускладнень захворювання.

В Україну сьогодні прибула перша партія препарату «Молнупіравір», призначеного для лікування COVID-19, повідомив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко. Її обсяг – 60 тисяч курсів.

Виробником препарату є американська фармацевтична компанія Merck Sharp & Dohme. Найближчим часом МОЗ розподілить ліки та відправить їх у регіони.

«Молнупіравір» – це противірусний препарат прямої дії, який блокує фермент, потрібний вірусу для відтворення генетичного коду, чим запобігає розмноженню вірусу та знижує ризик важкого перебігу хвороби.

Ліки призначають дорослим з групи ризику, у яких спостерігаються ранні симптоми коронавірусу, зокрема,  літнім людям, людям з ожирінням та захворюваннями серця. Препарат не можна буде приймати вагітним жінкам.

Ефективність «Молнупіравіру» виявилася нижче від заявленої за підсумками перших випробувань, і становить 30%. Однак препарат вже отримав дозвіл на екстрене застосування у США, Японії, Великій Британії та інших країнах. До квітня наша країна має отримати ще 240 тисяч курсів.

Важливо! Ця публікація заснована на останніх та актуальних наукових дослідженнях у сфері медицини та має виключно загальноінформаційний характер. Публікація не може бути підставою для встановлення будь-яких діагнозів. Якщо ви захворіли або потребуєте діагнозу, зверніться до лікаря!

Читайте також: Франція відмовилася закуповувати антиковидні таблетки «Молнупіравір»

Окрім «Молнупіравіру», Україна також планує закуповувати антиковідні ліки «Паксловід» від компанії Pfizer. Препарат знижує ризик госпіталізації та смерті в групах ризику на 90%, а також практично не має побічних ефектів.

Зараз в Україні поширюється хвиля «Омікрону», штам викликає легший перебіг захворювання, ніж «Дельта», що дозволяє медичній системі не колапсувати за великої кількості хворих на ковід.