UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна обговорить на саміті з ЄС скасування мораторію на експорт лісу

Європейський Союз має зі свого боку забезпечити контроль імпорту лісу-кругляка з України.

Україна має намір домагатися від ЄС покарання для європейських компаній, що купують нелегально українську деревину. Про це повідомила віце-прем'єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина.

За її словами, розробка відповідного законодавства буде умовою з української сторони для скасування мораторію на експорт лісу-кругляка.

"Скасування мораторію буде невід'ємною від створення прозорого ринку лісу в Україні. Скасувати мораторій - досить просто, але ми повинні створити прозору систему, що робить неможливою нелегальну вирубку. І це непросто. Це питання буде обговорюватися з ЄС (на найближчому саміті). Зокрема, ми хочемо обговорити запобігання купівлі європейськими компаніями нелегальної деревини з України", - заявила вона, передає "Інтерфакс-Україна".

Стефанішина сподівається, що це питання буде детально розглянуто на саміті Україна-ЄС в цьому році.

Читайте також: Заборона на експорт лісу-кругляку: в ЄС не згодні із заявою України про перемогу в суперечці

Нагадаємо, Кабмін затвердив Державну програму розвитку регіону українських Карпат на 2020-2022 роки. Йдеться про Закарпатську, Івано-Франківську, Львівську та Чернівецьку області.

Як писало ZN.UA, під час дії мораторію на вирубку лісу, в обхід не тільки національного законодавства, а й регламентів і сертифікацій ЄС, український ліс рубають і вивозять такими темпами, що за чотири роки його експорт в країни ЄС зріс на 75%, перевищивши позначку в мільярд євро в 2017 р І за оцінками дослідників, 40% цього лісу були вирубані або продані незаконно.

Детальніше про контрабанду лісу читайте в матеріалі Юлії Самаєвої "Озеленення "Європи".

І в статті Світлани Ісаченко "Під чиїм" дахом "працюють" чорні "лісоруби"