UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна не вийде на безпечний рівень вакцинації від коронавірусу наступного року — прогноз UHC

Рівень вакцинації двома дозами зависне на позначці трохи більше 50%.

Україна навіть у 2022 році не зможе досягти рівня 70% вакцинації населення від коронавірусу двома дозами, який вважається безпечним для утримання епідемії під контролем, вважають аналітиків Українського центру охорони здоров’я.

В своєму прогнозі на 2022 рік вони зазначають, що до кінця наступного року в Україні хоча б однією дозою вакцинуються 54% населення, повністю — 53%.

«Така незначна різниця в охопленні вказує, що кампанія до кінця року фактично зайде у «глухий кут». Основна причина — мізерна кількість охочих людей вакцинуватися вперше», - йдеться в прогнозі поширення та боротьби із COVID-19 на наступний рік.

Так, осінню хвилю захворюваності  2022 року Україна буде зустрічати, за прогнозом аналітиків UHC, з 51% та 50% вакцинованих громадян однією та двома дозами відповідно.

«Імовірно, на початку та у пік хвилі вакцинація дещо пожвавиться. У цей період максимальні тижневі значення сягнуть орієнтовно 350 тисяч вакцинацій першими дозами на тиждень. Наприкінці листопада-протягом грудня 2022 року темпи сильно спадуть до 50 і менше тисяч щеплень першими дозами на тиждень», - йдеться в прогнозі.

вакцинація.jpg (202 KB)

Читайте також: Вакцина AstraZeneca: яким препаратом робити бустерне щеплення

Нещодавно головний санітарний лікар країни Ігор Кузін заявив про ймовірність закріплення третього щеплення проти коронавірусу як обов'язкового. Водночас в грудні в Європейському союзі планують на офіційному рівні закріпити введення третьої - бустерної - дози вакцини проти коронавірусу. Також там хочуть скоротити термін дії сертифікатів про вакцинацію. Зараз документ чинний протягом 360 днів після введення другої дози, цей проміжок планують зменшити до 270 днів.