UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна не може подолати корумпованість судової системи — FT

Голову Окружного адміністративного суду Києва Павла Вовка звинувачують у спробі «захоплення державної влади».

У більшості країн суди ведуть боротьбу з мафією. Але в Окружному адміністративному суді Києва деякі судді і самі є «представниками мафії», як стверджують слідчі, що займалися розслідуванням корупційної діяльності. Навіть «за мірками корумпованої системи правосуддя України», інформація, яка випливає з перехоплених телефонних дзвінків, опублікованих Українським антикорупційним бюро, «неабияк дивує». Записи телефонних дзвінків були зроблені під час розслідування діяльності голови Окружного адміністративного суду столиці Павла Вовка, пише Financial Times.

НАБУ стверджує, що Вовк був у змові з кількома колегами-суддями, щоб отримати вплив на інші суди та державні органи шляхом винесення судових постанов з метою шантажу.

Ситуація з суддею Вовком підкреслює те, наскільки «далеко» від виконання власних обіцянок зламати корупцію в державі перебуває президент України Володимир Зеленський.

Корупція в суді – це опора олігархічного впливу, що дозволяє заможним власникам бізнесу та політикам захищати власні інтереси і «боротися з ворогами».

Боротьба з корумпованими суддями в Україні є головним пріоритетом для МВФ, ЄС та міжнародних інвесторів, які налаштовані співпрацювати з Україною.

В телефонному дзвінку 2019 року лунає голос, схожий на голос судді Павла Вовка, де він розмовляє з іншим суддею, вказуючи на те, що український уряд вже фактично зруйнований, адже його коаліція в парламенті «мертва».

НАБУ звинувачує Вовка та ще кількох суддів, які спеціалізуються на розгляді апеляцій стосовно урядових рішень, у тому, що вони намагалися «захопити державну владу» через контроль судової системи та самостійно ініціювали «необхідні судові засідання».

 «Учасники злочинної організації на чолі з головою Київського окружного адміністративного суду, фактично взяли на себе функції органів влади і приймали рішення в інтересах деяких представників політичної еліти та ділових кіл, а також у власних інтересах, втручаючись у державні процеси», - повідомили в НАБУ.

Минулого тижня НАБУ опублікувало чергові записи розмов, де Вовк «вихваляється власним контролем», який він мав над представниками Вищої ради правосуддя України.

Рада, яка відповідає за дисциплінарне покарання суддів, відхилила запит прокурорів відсторонити від роботи Вовка та інших суддів, які підозрюються в спробі «захоплення влади».

Відповідаючи на запит від Financial Times, Вовк заявив про те, що оприлюднені записи містять лише частини фраз та розмов людей, голоси яких є просто схожими на його голос.

 «Однак я можу впевнено стверджувати, що я та мої колеги не були учасниками подібних розмов. Це, без сумніву, фальсифікація», - додав Вовк.

Суддя звинуватив НАБУ у «створенні ілюзії», щоб продемонструвати свою ефективність у боротьбі проти корупції.

Активісти та судові експерти закликали Зеленського виконати умови МВФ шляхом подання законопроєкту про закриття суду шляхом передачі його повноважень Верховному суду.

Однак, в офісі Зеленського вважають, що президент не має права втручатися в діяльність судової системи.

НАБУ, яке було створено за підтримки Заходу, зазнало неабиякої критики. Наприкінці минулого місяця Конституційний суд України підтримав апеляцію, подану десятками проросійських депутатів, які стверджують, що призначення Артема Ситника директором НАБУ у 2015 році було неконституційним.

Очікується, що незабаром суд прийме рішення про незаконність створення НАБУ.

Ситник сказав, що спроби розформувати НАБУ мали на меті зупинити розслідування корупції, зокрема, справи судді Вовка.

Українці давно скаржились на свою нездатність захистити права в судах країни. Володимир Зеленський обіцяв вирішити проблему корупції в українських судах та в Україні загалом.

Утворення НАБУ спочатку сприяло незначним успіхам. Але наразі мало зроблено для подальшого реформування судів, рішення яких часто є «корумпованими та політизованими», резюмує FT.

Читайте також: Зеленський довірив інтеграцію України в НАТО підозрюваному у справі "плівок Вовка"

Раніше повідомлялося, що Окружний адмінсуд повернув Офісу генпрокурора підозри Вовку.