UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна має дефіцит бюджету на військові потреби, бо партнери планували, що війна закінчиться до літа 2024 року – Шмигаль

Фінансування кожного військового вартує для бюджету 1,2 млн гривень.

Під час планування бюджету України на 2024 рік партнери прогнозували, що війна з Росією триватиме до літа. Тому в бюджеті не були закладені видатки на мобілізацію та дозаповнення вакансій в ЗСУ, заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час пресконференції.

"Ми знаємо, що фінансування кожного нашого військового для бюджету вартує 1,2 млн гривень. Відповідно, коли ми добираємо людей, ми маємо збільшувати бюджет наших Збройних сил", – заявив він.

Він зазначив, до кінця цього року потрібно покрити дефіцит у розмірі 500 млрд, який потрібен Збройним силам. Водночас Шмигаль наголосив, що бюджет на наступний рік буде це враховувати. 

Читайте також: Кредит на $50 млрд для України: як країни G7 розподілятимуть між собою фінансове навантаження

Як нагадав прем'єр-міністр, партнери не дають кошти на ЗСУ, Україна має їх фінансувати самостійно. 

“Ми знаходимо ресурси як в запозиченнях на внутрішньому ринку, так і в інших фінансових інструментах. Одним з джерел ми бачимо збільшення військового збору і питання справедливого розподілу військового збору в українському суспільстві. Це власне те, що подав Кабмін як пропозицію", - сказав Шмигаль та додав, що для покриття дефіциту бюджету Кабмін планує використати близько 50 млрд євро з доходів від заморожених російських активів, які мають надійти Україні.

Нагадаємо, міністр фінансів Сергій Марченко закликав західних союзників прискорити виділення Україні 50 мільярдів доларів, стверджуючи, що затримки з поставками озброєнь призвели до зростання дефіциту бюджету, через що Київ змушений шукати гроші, щоб платити зарплату військовим.