UA / RU
Підтримати ZN.ua

Угорські представники погодилися на переговори щодо закону про мову освіти

Переговори і серія консультацій з представниками угорської сторони і національної меншини в Україні заплановані на червень, повідомив Клімкін.

Міністерство освіти України вирішило 5 червня провести серію консультацій з представниками угорської громади, щоб виробити рішення щодо мовних статей закону про освіту, заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін за підсумками зустрічі з керівником угорського МЗС Петером Сійярто.

"Угорська сторона буде сприяти цим консультаціям, щоб вони пройшли успішно. Потім зустрінуться два глави МЗС і Міносвіти за участю угорської громади для того, щоб остаточно визначити те рішення, яке буде працювати для наших громадян угорського походження", - повідомив Він.

За його словами, українська сторона прагне не проводити політику дискримінації національних меншин, а навпаки, цю дискримінацію звести до нуля.

"Логіка рішень полягає у тому, щоб прибрати цю дискримінацію, щоб викладання мови було покращено, щоб вони (представники нацменшини, - ред.) розуміли, у якій країні вони живуть, але і щоб допомогти їм повністю зберегти самобутність", - заявив Клімкін

Зустріч на рівні міністрів запланована також на червень, зазначив глава українського зовнішньополітичного відомства; при цьому Клімкін зазначив, що угорська меншина тривалий час відмовлялася від консультацій.

Нагадаємо, 25 травня Угорщина, яка вже тривалий час блокує засідання комісії Україна-НАТО, направила до штаб-квартири НАТО документ, у якому пропонує переглянути політику співпраці з Україною. Документ під назвою "Меморандум: Ініціатива створення нової політики НАТО стосовно України" був схвалений на урочистому першому засіданні оновленого уряду Угорщини на чолі з Віктором Орбаном.

У лютому Угорщина зірвала засідання комісії Україна-НАТО на рівні міністрів оборони. У Будапешті свої дії називають тиском на Київ з метою перегляду мовних норм закону про освіту.

Як пише в статті для DT.UA оглядач відділу міжнародної політики Володимир Кравченко, україно-угорський конфлікт через "мовну статтю" закону про освіту стає вже не лише проблемою двосторонніх відносин Києва і Будапешта. Непримиренна позиція Угорщини, яка активно користується правом вето, стала дратувати членів НАТО. Проведення комісії Україна-НАТО на міністерському та президентському рівнях важливе не лише для України, але й для країн Альянсу.

Детальніше про україно-угорський конфлікт та перспективи його врегулювання читайте у матеріалі Володимира Кравченка "За півкроку до червоної риски" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".