UA / RU
Підтримати ZN.ua

У зоні АТО за добу загинув один український військовий, ще восьмеро було поранено – спікер АП

Складною ситуація залишається поблизу Донецького аеропорту.

За минулу добу бойовики порушили режим "тиші", здійснивши провокацію із застосуванням стрілецької зброї проти українських військових, які розташовуються поблизу станиці Луганської, як повідомив в ході брифінгу спікер АП з питань АТО Олександр Мотузяник, в інших традиційно "гарячих" точках Луганщини було спокійно, крім Попасної.

"Там позиції сил АТО були обстріляні з великокаліберних кулеметів ворога", - повідомив він.

За словами Мотузяника, складною залишається ситуація поблизу Донецького аеропорту.

"Бойовики порушили досягнуті домовленості, обстрілявши з 120-мм мінометів зміцнення сил АТО поблизу Авдіївки, в результаті чого 1 український військовий загинув, і 8 були поранені. Встановлено, що міномети, з яких було проведено обстріл, ворог замаскував в Путилівському лісі, одному з парків Донецька", - повідомив спікер АТО.

Всього за добу зафіксовано 23 ворожих провокацій у районі Донецького аеропорту - противник відкривав неприцільний вогонь зі стрілецької зброї, підствольних та ручних гранатометів.

Ворог також обстріляв сили АТО, застосовуючи вогнепальну зброю, автоматичні станкові і підствольні гранатомети поблизу Красногорівки і Мар'їнки.

Як відомо, представники СЦКК зафіксували обстріл з боку бойовиків з реактивної артилерії в бік Красногорівки. "За попередньою інформацією, снаряди не досягли своєї мети: ні житлові квартали, ні українські позиції не постраждали від здійснених запусків ракет", - повідомив Мотузяник.

Н донецькому напрямку в районі Світлодарськ дуги було зафіксовано одиничну провокацію противника у н. п. Луганське з використанням станкового гранатомета та великокаліберного кулемета.

"На північних околицях Горлівки бойовики ввечері провели неприцільний обстріл позицій сил АТО поблизу Майорська і зайців зі стрілецької зброї. На західних окраїнах Горлівки також зафіксовано неприцільний обстріл українських позицій поблизу Новгородського з великокаліберних кулеметів", - зазначив Мотузяник.

У напрямку Маріуполя двічі зафіксована робота ворожих снайперів поблизу Широкиного - вранці і ввечері.

Польоти безпілотних літальних апаратів за минулу добу не фіксувалися.

Вранці в неділю, 15 листопада, штаб АТО повідомив про те, що бойовики за ніч 30 раз обстріляли позиції сил АТО.

Читайте також: Обмін полоненими "два на два" пройде під наглядом ОБСЄ - "ДНР"

Напередодні МЗС України повідомив, що протягом минулої доби в зоні проведення антитерористичної операції в Донбасі загинули шестеро військовослужбовців Збройних сил України.

Повідомлялося, що ОБСЄ фіксує порушення режиму тиші" в Донбасі. 11 листопада повідомлялося, що бойовики "ДНР" стягнули в Донецьк 10 танків і 10 бойових машин піхоти.

Раніше президент України Петро Порошенко констатував, що в Донбасі є тенденція до погіршення ситуації. Крім того, Порошенко повідомив, що українські військові отримали наказ відкривати вогонь на ураження в зоні АТО.

У жовтні в Донбасі була відносно спокійна обстановка у зв'язку з дотриманням сторонами конфлікту режиму припинення вогню. Це призвело до того, що в зоні АТО почався процес відведення легких озброєнь і техніки калібром 100 міліметрів.

Тим не менш, останнім часом бойовики все частіше здійснюють збройні провокації проти українських сил. В результаті українська сторона СЦКК заявила про загрозу зриву відведення озброєнь через дії бойовиків.