UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Зеленського пояснили, хто інспектуватиме позиції в районі Шумів

В Офісі президента закликали Росію повернутися до СЦКК.

На засіданні ТКГ в середу, 9 вересня, сторони домовилися про спільну інспекцію в районі населеного пункту Шуми, заплановану на ранок, 10 вересня. Інспектування відбуватиметься за участю представника координатора від ОБСЄ.

Як відзначили в Офісі президента, юридично інспекцію проводять не сторони військового конфлікту, а посередник - ОБСЄ в супроводі представників сторін.

Україна також закликала Росію повернутися в СЦКК. СЦКК - це Спільний центр по контролю і координації питань припинення вогню і стабілізації лінії розмежування сторін, двосторонній російсько-український механізм, створений на виконання Мінського протоколу в вересні 2014 року.

5 вересня ватажок «ДНР» Денис Пушилін написав в своєму Telegram-каналі про те, що наказав знищити українські інженерні споруди поблизу лінії розмежування неподалік від населеного пункту Шуми. У штабі ООС заявили про те, що за результатами перевірки ніякі нові споруди на цій території виявлено не було, тому заява терориста є приводом для нової ескалації в Донбасі.

Читайте також: ЗМІ: ТКГ зібралась на термінове засідання через загострення на Сході

6 вересня Об'єднані сили зазнали найважчих втрат з початку перемир'я: три українських бійця загинули, ще троє отримали поранення. Окупанти вбили українського військовослужбовця під час обстрілу Причепилівки. Два бійця загинули в районі Верхньоторецька: вони підірвалися на міні, коли обходили охоплену вогнем ділянку в «сірій зоні».

Один боєць був поранений під час гранатометного обстрілу згорілого бліндажа поблизу Красногорівки, двоє отримали поранення в результаті підриву на міні пожежного автомобіля АРС-14 поблизу Новгородського.

Голова МЗС Дмитро Кулеба ініціював термінову розмову з міністром закордонних справ РФ Сергієм Лавровим. А керівництво української делегації в ТКГ заявило, що «окремі провокації» бойовиків не повинні бути «основою для зриву мирного процесу».

Режим повного і всеосяжного припинення вогню діє в Донбасі з 27 липня. У Кремлі відмовилися гарантувати дотримання режиму тиші бойовиками, в черговий раз заявивши про те, що Росія нібито не є стороною конфлікту.