UA / RU
Підтримати ZN.ua

Арахамія: У Верховній Раді створять ТСК по "вагнерівцям" та "плівкам Медведчука-Суркова"

Комісію створять вже найближчого понеділка.

У Верховній Раді планують створити тимчасову слідчу комісію по справі "вагнерівців" і плівкам Суркова-Медведчука.

Про це повідомив глава фракції та політради "Слуги народу" Давид Арахамія на брифінгу після з'їзду партії в суботу, 13 березня, повідомляє Укрінформ.

"Ми створюємо ТСК. Вона не про" вагнерівців ", але ситуація з "вагнерівцями" входить і повинна бути розглянута в першу чергу в цій ТСК. Вона ширше. Чому вона ширше? Тому що недавно також були оприлюднені плівки Суркова-Медведчука, які викликали великий резонанс в суспільстві.

Тому два перших епізоди, які повинні розслідуватися на цій ТСК - це ситуація з "вагнерівцями" і ситуація з цими плівками ", сказав Арахамія.

За його словами, представники "Слуги народу" вже направили листи всім фракціям з ініціативою створення такої ТСК.

"Станом на зараз відповіли депутатська група "Довіра", "За майбутнє", ОПЗЖ. Не надали людей в цю ТСК тільки "Голос" і "ЄС".

У понеділок це буде розглядатися на регламентному комітеті. Якщо буде позитивна відповідь (я думаю, що вона буде), то ця ТСК буде винесена на голосування до Верховної Ради", заявив політик.

9 березня народного депутата "Опозиційної платформи - За життя" Віктора Медведчука допитали слідчі СБУ за фактами, які фігурують в так званих "плівках Медведчука-Суркова".

Читайте також: Bellingcat запише позицію ОП щодо зриву операції із затримання "вагнерівців" – джерело ZN.UA

29 липня 2020 року в Білорусі затримали 33-х іноземних громадян, які опинилися бойовиками "Вагнера". Вони прибули з Росії та оселилися в санаторії під Мінськом.

Українські спецслужби готували масштабну операцію по затриманню групи бойовиків ПВК Вагнера, для чого виманили їх в Білорусь, але операція зірвалася.

17 вересня ДБР відкрило кримінальне провадження через зрив операції спецслужб України щодо виведення бойовиків ПВК «Вагнер» за статтею 328 Кримінального кодексу - розголошення державної таємниці. А Шевченківський районний суд Києва зобов'язав СБУ розслідувати можливу держзраду Єрмака.

СБУ і ГУР МО ідентифікували та розшукали воювали в Донбасі російських бойовиків. Частина з них причетна до катастроф MH17 в Донецькій і Іл-76 і Ан-26 - в Луганській області.

Далі бойовиків від імені неіснуючої ПВК «МАР» запросили на роботу до Венесуели. Група з 33 осіб повинна була літаком відправитися з Мінська до Туреччини. Українські спецслужби планували під слушним приводом (епілептичний напад у пасажира-співробітника) посадити літак в Україні та затримати найманців.

Успішне завершення операції дозволило б залучити їх до кримінальної відповідальності, а також поповнити «обмінний фонд». Але 24 липня на нараді у президента Володимира Зеленського глава його Офісу зажадав перенести спецоперацію, оскільки вона нібито завадить готується новому перемир'я в Донбасі.

Раніше Офіс президента спростовував інформацію, що до нього приїжджали міжнародні розслідувачі з "Bellingcat", щоб записати їх позицію для свого фільму про зрив операції по затриманню російських бойовиків з "ПВК Вагнера".

"Це неправда, в ОП вони не були й ні з ким в ОП зустрічалися", - цитує неназваного представника Офісу Зеленського видання.

За інформацією ZN.UA, в останні дні в Україні прибула знімальна група з автором фільму Христо Грозєва. Вони будуть записані інтерв'ю з рядом осіб, що входять в оточення п'ятого президента України Петра Порошенка. У їх числі та один з народних депутатів України, активно коментував зрив операції по затриманню "вагнерівців". Але головне - під час дознімання командою Bellingcat буде записана позиція Офісу президента Володимира Зеленського.

Також 10 березня журналіст з Bellingcat Еліот Хіггінс написав в Twitter, що навколо "вагнергейта" багато чуток, і порадив слухати та читати тільки те, що говорить команда розслідувачів. Разом з тим Хіггінс відмовився що-небудь коментувати.

Нагадаємо, що, за даними ЗМІ, глава ОП Андрій Єрмак особисто дзвонив автору фільму Христо Грозєва, з яким обговорював, як можна донести позицію Офісу. Його почули й сьогодні буде проведений запис.

За інформацією ZN.UA, в кінці березня фільм вийде в YouTube. Очікується, що повний варіант фільму вийде в липні на стрімінговому сервісі Netflix.

Детальніше про те, чому Зеленський так боїться розслідування Bellingcat про провал операції із затримання російських "вагнерівців", читайте в статті Володимира Кравченка "Дуже страшне кіно".