UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Туреччині підтверджують затримання суховантажу з українським зерном – Reuters

Україна розраховує на конфіскацію 4,5 тисячі тонн зерна.

Високопоставлений турецький чиновник підтвердив агентству Reuters затримання суховантажного судна «Zhibek Zholy», що перевозило зерно, яке росіяни могли вкрасти в Україні.

«Судно «Zhibek Zholy» зупинено біля порту Карасу на запит (України – ред.). Звинувачення ретельно розслідуються. На зерні не написано, кому воно належить», - повідомив співрозмовник журналістів.

Про затримання судна 3 липня повідомляв і посол України в Туреччині Василь Боднар, турецька сторона не давала офіційних коментарів.

Російська сторона продовжує стверджувати, що не володіє інформацією про затримання суховантажного судна, і вимагає від Туреччини підтвердження дипломатичними каналами.

«У Кремлі не мають інформації про затримання в Туреччині суховантажу під російським прапором. Турецька сторона при затриманні, якщо таке мало місце, має надати інформацію через наше посольство або генеральне консульство», - заявив речник президента РФ Дмітрій Пєсков.

За словами турецького чиновника, Анкара перебуває в контакті з Росією, ООН та третіми сторонами з цього питання. Суховантаж стоїть на якорі за кілометр від порту, його подальша доля має вирішитися за підсумками сьогоднішньої зустрічі. Україна розраховує на конфіскацію 4,5 тисячі тонн зерна.

Читайте також: До Турецького порту увійшов суховантаж ймовірно з краденим українським зерном

Суховантажне судно належить казахській компанії KTZ Express, але ходить під російським прапором. У KTZ Express журналістам пояснили, що судно взяте у бербоут-чартер (фрахтування без екіпажу) російською компанією «Грін-Лайн», яка не перебуває під санкціями.

Декількома днями раніше колаборант Євген Балицький, призначений окупантами «головою Запорізької області», оголосив, що з окупованого Бердянська вийшло перше судно із зерном «для дружніх Росії країн», однак не вказав назву.

1 липня у турецький порт Карасу увійшов суховантаж «Zhibek Zholy» з Бердянська. Україна звернулася до Туреччини з проханням затримати та заарештувати судно, припускаючи, що його вантаж може бути краденим. Російські окупанти й раніше активно вивозили українське зерно з тимчасово окупованих територій Запорізької і Херсонської областей, провокуючи глобальну продовольчу кризу.