UA / RU
Підтримати ZN.ua

У США констатували недотримання прав людини в окупованому Криму й ОРДЛО

У Держдепартаменті вказали на систематичну дискримінацію українців і кримських татар на окупованому півострові.

Найбільшу кількість порушень прав людини в Україні у 2016 році було зафіксовано в окупованих районах Донецької та Луганської областей, а також у анексованому Криму, йдеться в щорічному звіті Державного департаменту США про права людини у світі.

У звіті сказано, що члени терористичних організацій ОРДЛО "здійснювали викрадення, катування та незаконні затримання, використовували дітей як солдатів, придушували незгоду і накладали обмеження на гуманітарну допомогу", передає "Радіо Свобода".

У Держдепартаменті також вказали на проблеми з судовою системою в Україні, представники якої також причетні до порушень прав людини.

"Влада переважно не використовувала належних заходів для переслідування і покарання більшості чиновників, які зловживають службовим становищем, що створило атмосферу безкарності", – зазначають автори звіту.

Крім того, міжнародні правозахисні організації та ООН побачили "істотні недоліки" у розслідуванні порушень прав людини, здійснених урядовими силовими структурами.

У Держдепартаменті вказали на дискримінаційну політику російських окупаційних властей щодо корінного населення в анексованому Криму.

"Російські силовики провели широку кампанію залякування з метою придушити незгоду і протистояння окупації - викрадення, зникнення, фізичні зловживання, політичні переслідування, постійні допити...Окупаційна влада позбавила членів певних груп, в першу чергу українців і кримських татар за національністю, основних громадянських свобод, включаючи право на демонстрацію свого громадянства та національності, вони зазнають систематичної дискримінації", – йдеться у звіті.

Нагадаємо, 16 листопада Третій комітет Генеральної Асамблеї ООН більшістю голосів підтримав український проект резолюції "Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь (Україна)". 73 члени комітету проголосували за резолюцію. 23, в тому числі РФ, Білорусь, Китай, Казахстан і Сербія – висловилися проти.

19 грудня Генеральна Асамблея ООН більшістю голосів підтримала проект резолюції "Ситуація з правами людини в окупованій Автономній Республіці Крим та місті Севастополь (Україна)". 70 членів проголосували за резолюцію, 26 висловилися проти, утрималися ще 77.

Раніше Міжнародний кримінальний суд в Гаазі прирівняв анексію Криму до міжнародного збройного конфлікту.

Як наголошується в звіті, встановлення факту початкової інтервенції, яка потягнула за собою окупацію, не потрібно.

Таким чином, даний міжнародний конфлікт може бути розслідуваний за нормами Римського статуту.