UA / RU
Підтримати ZN.ua

У «сірій зоні» під Зайцевим загинув сержант-розвідник Ярослав Журавель

У загиблого бійця залишилися дружина і дві дочки.

Від поранень в «сірій зоні» під Зайцево помер командир відділення розвідувального взводу  35-ї окремої бригади морської піхоти Збройних сил України Ярослав Журавель. У 40-річного сержанта залишилися дружина і дві дочки, повідомляє «Радіо Свобода».

В морську піхоту Ярослав Журавель перевівся з 93-1 окремої механізованої бригади «Холодний Яр» кілька місяців разом зі своїм командиром – лейтенантом Дмитром Красногрудем.

Коли Красногрудь підірвався на міні в «сірій зоні» 13 липня, Журавель був поруч з ним. У складі евакуаційної групи він повернувся на місце підриву, щоб забрати тіло командира. Гарантії безпеки українському командуванню надала СММ ОБСЄ, якій бойовики російсько-окупаційних формувань пообіцяли дотримуватися режиму тиші.

Потрапивши в засідку і отримавши поранення, Журавель самостійно наклав собі джгут, щоб зупинити кровотечу. Український безпілотник деякий час знімав пораненого розвідника, потім сержант зник із зони видимості, ймовірно, сховавшись у балці.

Медика Миколи Чи (позивний - «Естонець»), який намагався витягнути Журавля із зони обстрілу, бойовики вбили.

Церемонія прощання з Ярославом Журавлем відбудеться в селі Андріївка Верхньодніпровського району Дніпропетровської області в 11:00 четверга, 23 липня.

Читайте також: На Донеччині поховали загиблого під Зайцевим морпіха: фоторепортаж

13 липня поблизу Погоди на Донеччині загинув український військовослужбовець, підірвавшись на вибуховий  пристрої. Отримавши від бойовиків підтвердження режиму тиші, командування відправило за тілом бійця евакуаційну групу. Однак окупанти влаштували засідку і відкрили по групі вогонь на поразку. Двоє бійців отримали поранення, а військового медика, який намагався витягнути пораненого, було вбито. Поранений боєць і тіло медика залишилися в «сірій зоні».

Тіло розвідника Дмитра Красногрудя, який підірвався на міні, 15 липня бойовики передали українським військовим.

Через день було передано тіло медика Миколи Іліна, а 21 липня – тіло сержанта Ярослава Журавля.

За фактом обстрілу эвакуаційної групи і вбивства військового медика прокуратура Донецької області зареєструвала кримінальне провадження за ст. 448 Кримінального кодексу (порушення законів війни).

Посольство США в Україні виступило з заявою, у якому засудило збройну агресію РФ і висловив повагу до героїзму українців, які захищають Батьківщину від ворога.

Через добу на ситуацію відреагував президент Володимир Зеленський. Він констатував, що «війна триває» і вказав на необхідність жорстко реагувати на дії супротивника. Однак російську агресію Зеленський згадувати не став.