UA / RU
Підтримати ZN.ua

У штабі назвали кількість загиблих за час ООС мирних мешканців

Кількість обстріли населених пунктів російськими окупантами наблизилося до 60.

За час проведення в Донецькій і Луганській областях операції Об'єднаних сил бойовики російсько-окупаційних формувань здійснили майже 60 обстріли населених пунктів, убивши п'ять цивільних осіб. Ще п'ятеро людей загинули, підірвавшись на вибухових пристроях, повідомляє прес-центр штабу ООС.

У вівторок, 23 жовтня, в ході зустрічі з послом США в Україні Марі Йованович командувач Об'єднаних сил Сергій Наєв розповів їй про факти порушення окупантами режиму припинення вогню й обстріли об'єктів цивільної інфраструктури.

"З початку операції Об'єднаних сил зафіксовано 58 обстрілів населених пунктів і один обстріл ділянки місцевості, в результаті яких загинули п'ятеро цивільних осіб і 10 були поранені", - уточнив генерал.

Він також підкреслив, що протягом останнього місяця зросла кількість мирних громадян, які загинули та отримали поранення від вибухових пристроїв на окупованій території.

"Це є наслідком нехтування російським агресором будь-якими нормами мінної безпеки. В результаті підриву на ворожих мінах загинули п'ятеро цивільних осіб, троє з яких – діти. Ще одного хлопчика тяжко поранено", - зазначив командувач.

Наєв звернув увагу на використання окупантами озброєнь і військової техніки російського виробництва. За півроку військовослужбовці Збройних сил України знищили 10 російських безпілотних літальних апаратів типу "Орлан-10".

Як повідомлялося, 22 серпня учасники Тристоронньої контактної групи в Мінську погодили безстрокове припинення вогню з 29 серпня у зв'язку з початком навчального року. "Шкільне перемир'я" стало вже 16-м з початку війни у Донбасі. Як і всі попередні перемир'я, воно було порушене бойовиками російсько-окупаційних формувань у перший же день.

30 квітня, президент Петро Порошенко оголосив про офіційне завершення антитерористичної операції на сході України та початок Операції об'єднаних сил. 16 березня президент призначив генерал-лейтенанта Сергія Наєва командувачем Об'єднаних сил.

Детальніше про перспективи деокупації/реінтеграції Донбасу читайте в матеріалі Олександра Пунтуса "Воювати по-новому" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".