UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Раді розповіли, скільки коштуватиме вакцина в приватних клініках

З огляду на, що ця вакцина не вимагає спеціальних умов зберігання, то ціна повинна бути 700-750 гривень

Якщо вакцина від коронавірусу китайського виробника Sinovac Biotech з'явиться в приватних клініках України, то її ціна може скласти 700-750 гривень.

Про це в коментарі Радіо Свобода розповів голова комітету здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Верховної Ради Михайло Радуцький.

Він зазначив, що продав свій медичний бізнес, «але трошки розуміє, як формується ціна на вакцинацію».

«Якщо ми бачимо, що Україна купує у компанії Лекхім вакцину за 17,8 долара (за інформацією фармацевтичної групи Лекхім, ціна однієї дози вакцини китайського виробника Sinovac Biotech становить 504 грн - ред.), - до цього зазвичай потрібно додати: кабінет щеплення, медична сестра, чия праця буде використовуватися, і консультація лікаря, - то, швидше за все, я думаю, приватні лікарні додадуть десь 200 гривень до ціни закупівлі», - сказав він.

Радуцький заявив, що якби він керував медичною установою, вчинив би саме так.

«З огляду на, що ця вакцина не вимагає спеціальних умов зберігання, то ціна повинна бути 700-750 гривень в приватних клініках», - сказав він.

Нагадаємо, починаючи з весни 2020 року, Степанов декларував, що веде переговори з виробниками вакцин. За цей час до грудня минулого року забезпечити населення вакцинами змогли не тільки багаті Канада, США і країни ЄС. Договори на передзамовлення зробили висновок, наприклад, Еквадор, Коста-Ріка, Панама, Ліван, Перу, Філіппіни, Марокко.

Причому, як правило, кожна з країн має портфоліо з вакцин, виготовлених за різними технологіями (РНК/ДНК, інактивований вірус, ослаблений вірус, векторна, білкова). Це важливо, тому на цю мить достовірно невідомо, яка з вакцин покаже найбільшу ефективність в створенні стійкого колективного імунітету.

Україна ж за весь цей час змогла укласти лише один контракт на поставку 1,9 млн доз, що могло б забезпечити вакцинацією 957 тисяч українців з 38 мільйонів, тобто всього близько 2,5% населення. Але цей контракт може бути зірваний через те, що ефективність китайського препарату становить лише 50,3%.

Крім того, раніше стало відомо, що Україна могла закупити вакцину проти коронавірусу в шість разів дешевше, до того ж ту, яку закуповує. Однак через те, що Степанов в ручному режимі зірвав постачання відповідної вакцини, Україна отримає китайську, яка не тільки дорожче, але і менш ефективна.

Детальніше про те, чи варто Україні сподіватися на те, що затверджений в кінці грудня минулого року план вакцинації буде виконаний, читайте в статті редактора розділу «Соціум» Алли Котляр «Антиділа».