UA / RU
Підтримати ZN.ua

У МЗС назвали кількість українців, які хочуть залишити Афганістан

Інформацію про громадян збирають посольства України в Таджикистані і Пакистані.

Бажання залишити Афганістан висловили 90 громадян України і членів їх сімей. Список українців, які потребують евакуації, складають співробітники посольств в сусідніх країнах, повідомив офіційний представник Міністерства закордонних справ Олег Ніколенко.

«Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба доручив посольствам України в Таджикистані і Пакистані надати максимальну допомогу українцям, які зараз знаходяться в Афганістані», - заявив Ніколенко в коментарі «РБК-Україна» увечері в понеділок, 16 серпня.

Офіційний Київ опрацьовує можливі шляхи безпечної евакуації українців з Афганістану, в тому числі із залученням іноземних партнерів.

Для отримання допомоги необхідно зв'язатися з посольством України в Таджикистані або Пакистані, повідомити свої дані та місцезнаходження. На «гарячу лінію» МЗС можуть зателефонувати родичі перебувають в Афганістані громадян.

Заступник міністра закордонних справ Євген Єнін повідомив про готовність України допомогти з евакуацією громадян інших держав.

«Безумовно, пріоритет віддається громадянам України. Але якщо здійснюється евакуаційний рейс, як сьогодні вночі, і є можливість взяти на борт громадян інших держав, то ми це робимо. Тому що ми всі, в першу чергу, люди », - сказав Енин в ефірі телеканалу« Україна 24 ».

Читайте також: Літак з українцями і біженцями з Афганістану не може вилетіти з країни — Кулеба

Напередодні президент України Володимир Зеленський повідомив, що 15 серпня із захопленого талібами Кабула евакуювали понад 30 громадян України. З Кабула до Києва прилетіли також громадяни Білорусі, Нідерландів, Хорватії та Афганістан. Усі афганці попросили притулку в Україні.

Нагадаємо, 15 серпня таліби увійшли до Кабула, і президент Афганістану Ашраф Гані залишив країну. Перед цим протягом менш ніж двох тижнів «Талібан» узяв під контроль більшу частину провінцій Афганістану. Прогнози американської розвідки щодо того, що афганський уряд може протриматися в Кабулі від 30 до 90 днів не виправдалися. Попередні розрахунки давали уряду від 6 до 12 місяців після виведення американського контингенту.

Виведення розпочалося 25 квітня 2021 року за розпорядженням президента Джо Байдена, який пообіцяв закінчити з цим до 11 вересня - двадцятої річниці терактів 11 вересня 2001 року.

Детальніше про наслідки дій Вашингтона і дестабілізації в регіоні - в статті Миколи Замікули «Що залишиться в Афганістані після виведення американських військ?», а також у матеріалі Олексія Їжака «Трагедія Афганістану: «Талібан» прийшов» для читачів ZN.UA.