UA / RU
Підтримати ZN.ua

У МОЗ очікують від регіонів більш оперативних закупівель для забезпечення лікарень киснем

Йдеться як про окремі кисневі станції, так і про кисневі концентратори.

Заступник міністра охорони здоров'я Світлана Шаталова заявила під час пресбрифінгу в п'ятницю, 13 листопада, що в Міністерстві охорони здоров'я очікують від регіонів більше оперативних закупівель для забезпечення лікарень киснем для потреб пацієнтів з COVID-19.

За її словами, мова йде як про окремі кисневі станції, так і про кисневих концентратори, балони з киснем.

"Ще 9 жовтня за поданням міністра охорони здоров'я Максима Степанова Кабмін виділив на ці потреби 570 млн грн. Через кілька днів всі засоби були в областях на рахунках місцевих органів влади, але на сьогоднішній день використано приблизно 5% цих коштів. Практично всі кошти до сих пір на рахунках, хоча пройшов вже місяць", - сказала Шаталова.

У відомстві звернулися до регіонів із закликом приділити максимальну увагу питанню використання коштів і забезпеченості лікарень.

"Зволікати ми просто не можемо. Будемо працювати над тим, щоб всі ці питання були на максимально жорсткого контролю, щоб потреби регіонів по кисню були задоволені в повному обсязі", - додала заступниця міністра.

Читайте також: "У нас не буде легкої зими. Нам буде дуже важко", - Степанов про коронавірус

Нагадаємо, у четвер, 12 листопада, на засіданні Кабінету міністрів України було прийнято рішення виділити додаткові 895 млн гривень на централізоване забезпечення лікарень киснем і підведення кисню до ліжок.

Раніше повідомлялося, що Міністерству охорони здоров'я виділили з «коронавірусного» фонду 14 млрд гривень на організацію боротьби з пандемією COVID-19. З них наразі витрачено близько 4,7 млрд.

Зокрема, зі 100 млн грн на покупку апаратів штучної вентиляції легенів витратили тільки 42 млн, з 3 млрд на оснащення лабораторій витратили всього 710 млн, з 4,7 млрд, призначених на покупку устаткування для опорних лікарень, профінансували трохи більше 180 млн грн.

Детальніше про провали уряду на фронті боротьби з пандемією COVID-19 і про те, чому Україні не допоможе «карантин вихідного дня», читайте в статті Юлії Самаєвої «Анархія - мати епідемії» в ZN.UA.