UA / RU
Підтримати ZN.ua

У МОЗ готуються до другої хвилі коронавірусу – Ляшко

За словами головного санлікаря, друга хвиля COVID-19 може співпасти із епідсезоном грипу чи ГРВІ.

Головний санлікар України Віктор Ляшко заявив про те, що у МОЗ готуються до другої хвилі поширення коронавірусу, передає “Українська правда”. Він зазначив, що друга хвиля може розпочатися у жовтні.

"Ми бачимо, що тенденції поширення коронавірусної хвороби у світі не є позитивними, і сьогодні в Європі розпочинається друга хвиля. Починається зростання випадків коронавірусної хвороби у Німеччині, Швейцарії, значно зростає кількість випадків в Іспанії. Тому ми повинні бути готовими до збільшення кількості випадків”, - заявив Ляшко під час брифінгу 4 серпня. 

За його словами, у МОЗ прогнозують, що в Україні число нових випадків коронавірусу може збільшитися під час епідсезону на грип і ГРВІ, тобто у період із жовтня до квітня.

“Тому міністром охорони здоров’я підготовлено доручення обласним державним адміністраціям: підготувати ліжковий фонд до можливого збільшення грипу і коронавірусної хвороби, поєднання цих інфекцій. Ми повинні бути готові. Ми повинні підвести кисень до ліжок у відведеному ліжковому фонді, ми повинні забезпечити вірусними препаратами, засобами індивідуального захисту. Ми повинні підготуватися, поки в нас є час”, - додав санлікар.

Він зазначив, що на даний момент система охорони здоров’я з лікарнями першої та другої хвиль витримує навантаження. 

“Але ми прогнозуємо збільшення кількості випадків COVID – тому закликаємо дотримуватися протиепідемічних заходів, вакцинуватися від інфекційних хвороб і виконувати всі обмеження, які стосуються тієї чи іншої зони на території нашої держави", - зазначив Ляшко.

Він закликав українців вакцинуватися від грипу для того, щоб уникнути одночасного перенесення грипу та коронавірусу, а також щоб медикам було легше працювати. За словами головного санлікаря, Всесвітня організація охорони здоров’я визначила штами грипу на майбутній сезон.

Читайте також: Стали відомі результати засідання надзвичайного комітету ВООЗ із коронавірусу

Станом на 4 серпня, в Україні зафіксували 74 219 випадків COVID-19. Зокрема, за останню добу виявили 1 061 новий випадок коронавірусу. З початку епідемії від хвороби вилікувалися 40 613 українців, для 1 764 осіб коронавірус став летальним.

Нагадаємо, 22 липня Кабмін продовжив адаптивний карантин до 31 серпня, але змінив його умови. Окрім обмежень, обов'язкових для всіх регіонів України, з 1 серпня діють додаткові, залежно від того, до якої із зон відноситься та чи інша область.

Регіони з найменшою захворюваністю на COVID-19 – у «зеленій» зоні, а області зі значним поширенням – в «помаранчевій» і «червоній». При зниженні/зростанні захворюваності регіон потраплятиме в буферну «жовту» зону.

Минулого місяця епідеміологічна ситуація в Україні значно погіршилася, кількість нових випадків інфікування щодня зростає. Міністр охорони здоров'я Максим Степанов пояснив цю тенденцію небажанням українців дотримуватися правил профілактики коронавірусу.