UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Міненерго розповіли про підготовку до зими

Ключове питання — швидке відновлення постраждалих об'єктів.

Заступник міністра енергетики України Микола Колісник підкреслив, що найважливішою темою для відомства є відновлення пошкоджених об'єктів унаслідок масованих обстрілів. Він заявив про це під час дискусії «Діалоги з NV. Майбутнє української енергетики».

За його словами, після восьми комплексних атак Україна втратила більше 9 ГВт потужностей, головним чином маневрових (теплові та гідроелектростанції). Суттєві руйнування також торкнулися систем транспортування електроенергії, що ускладнює покриття існуючого попиту.

Читайте також: Сонячні електростанції на балконі: як рятує людей відновлювана енергетика

Дефіцит відчувається протягом усього липня, зокрема посилюється через аномальну спеку, яка збільшує споживання. Це підвищує значення енергетики для економіки країни.

Як додав Колісник, ключове питання — швидке відновлення постраждалих об'єктів. Щодня відбуваються обстріли по розподільчій мережі. Аварійно-ремонтні бригади працюють 24/7 попри тривоги та ризики.

Він наголосив на важливості швидкого відновлення енергетичної інфраструктури для забезпечення стабільного функціонування енергосистеми країни.

Відключати світло українцям у липні-серпні будуть часто, навіть якщо Росія в цей період не обстрілюватиме українську інфраструктуру (що малоймовірно), оскільки в країні накопичився великий дефіцит електроенергії, пише експерт ZN.UA з питань енергетики Ігор Маскалевич у статті "Розподілена генерація: порятунок потопаючих у руках самі знаєте кого".