UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Ладижині після ударів росіян зникло опалення – у місті оголошено НС воєнного характеру

Майже 18 тисяч людей можуть зігрітися тільки за допомогою електроприладів.

У місті Ладижин на Вінниччині оголосили надзвичайну ситуацію воєнного характеру, повідомив очільник обласної військової адміністрації Сергій Борзов. Після обстрілу окупантами Ладижинської ТЕС у місті зникло опалення.

«18 тисяч мешканців без теплового опалення. Єдина можливість у людей обігріти свої оселі – це електроприлади», - розповів Борзов.

У відповідь на звернення в.о. міського голови Олександра Коломійця у місті розгорнуто надзвичайний штаб з ліквідації наслідків аварії, облаштовуються додаткові пункти обігріву та тривають роботи з відновлення роботи теплових мереж.

Вранці 28 листопада очільник ОВА зібрав термінову нараду, щоб обговорити шляхи подолання надзвичайної ситуації. Міський голова Ладижина Валерій Коломєйцев, який з 2001 року очолював місто, достроково склав свої повноваження під час воєнного стану.

Читайте також: Експерт розповів, як довго багатоповерхівка може залишатися без опалення взимку

Про можливі удари окупантів по критичній інфраструктурі говорили з літа. Однак у питаннях подолання наслідків місцева влада досі покладається тільки на себе. За словами міського голови Дніпра Бориса Філатова, найбільше страждають маленькі містечка, влада яких не має достатньо коштів для закупівлі генераторів а іншого необхідного обладнання.

Залишки освітньої субвенції у 9 млрд гривень, за які нині б'ються громади, та 26 мільярдів гривень непогашеної різниці тарифів – це критично важливі ресурси для громад, які можна спрямувати на закупівлю генераторів, облаштування пунктів обігріву у школах тощо. Але для цього центральній і місцевій владі варто налагодити продуктивний діалог.