UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Київській області поліція відкрила три справи щодо порушень на виборах

Порушення виявила народний депутат України.

Поліція Київської області відкрила три кримінальні виробництва за порушення виборчого законодавства.

Про це повідомляє пресслужба МВС на відомчому сайті.

Так слідчі Києво-Святошинського відділу поліції відкрили кримінальні виробництва за фактами перешкоджання діяльності народного депутата України, підкупу виборців та надання неправдивих відомостей до органів ведення Державного реєстру в селі Петропавлівська Борщагівка.

На одну з виборчих дільниць району прийшла народний депутат з питанням, чому так довго ведеться підрахунок голосів результатів голосування, і сфотографувала виборчі документи. У відповідь працівник сільради виштовхав її з приміщення.

За вказаними фактами слідчі поліції відкрили три кримінальні виробництва згідно ч. 2 ст. 351 (Перешкоджання діяльності народного депутата України та депутата місцевої ради), ч. 4 ст. 160 (Підкуп виборця, учасника референдуму, члена виборчої комісії або комісії з референдуму) і відповідно до ч. 2 ст. 158 (Надання неправдивих відомостей до органу ведення Державного реєстру виборців або інше несанкціоноване втручання в роботу Державного реєстру виборців) Кримінального кодексу України.

Нагадаємо, представники ОПОРИ зафіксували порушення процедури підрахунку голосів членами ДВК на 10,23% ділянках.

На 89,77% ділянках порушень не зафіксовано. При цьому на місцевих виборах у 2015 році було всього 2,2% порушень на виборчих дільницях. А в 2019 році, на позачергових парламентських виборах, порушень було 3%. В "Опорі" зростання кількості порушень пов'язують із застосуванням нової виборчої системи.

Раніше ZN.UA писало, що 25 жовтня фокус уваги суспільства зрежисована змістився з місцевих виборів на президентський опитування. Хто його проводить? Про що будуть питати? Які це матиме наслідки? Взагалі, це законно/конституційно? Детальніше в матеріалі "Vox populi non penis canina est".