UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Києві протестували через затримання Протасевича в Мінську

Учасники акції вимагають реакції влади України на дії Лукашенка.

У Києві біля Міністерства закордонних справ України відбулася акція на підтримку затриманого в Мінську співзасновника опозиційного білоруського телеграм-каналу Nexta Романа Протасевича. У заході взяли участь близько сотні людей, які тримали в руках прапори Білорусі.

Учасники акції називають затримання опозиціонера «безпрецедентним методом міжнародного викрадення людини». На їхню думку, український уряд повинен застосувати «реальні заходи впливу, а не тільки дипломатичні».

Саме для отримання рішучої і жорсткої реакції України учасники зібралися на мітинг під МЗС, пояснили організатори.

Вони висловили сподівання, що після затримання Протасевича українська влада покаже активну позицію "проти режиму Лукашенка" на міжнародному рівні. Зокрема, припинить закупівлю білоруської електроенергії, адже, за словами учасників заходу, це основне джерело бюджету Білорусі і "безпосередньо підтримка терористичного режиму".

Читайте також: Литва вимагає звільнити засновника NEXTA Протасевича, знятого з рейсу

В Україні політики пропонують скасувати авіасполучення з Білоруссю і заборонити транзит літаків через її територію.

Відзначимо, в МЗС України закликали владу Білорусі негайно звільнити Протасевича і забезпечити дотримання його прав на час утримання під вартою. Ініційована нелегітимним президентом Білорусі Олександром Лукашенком спецоперація не залишилася без уваги білорусів і світової спільноти.

Як повідомлялося, в Білорусі екстрено посадили літак ірландського лоукостера Ryanair, на якому летів до Вільнюса опозиційний журналіст, співзасновник Nexta Роман Протасевич. На батьківщині йому загрожує до 15 років в'язниці.