UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Києві проходить марш жінок 2021, учасниці вимагають ратифікувати Стамбульську конвенцію

У Києві 8 березня проходить Марш жінок. У цьому році він присвячений темі впливу пандемії COVID-19 на жінок і ратифікації Стамбульської конвенції.

Хода почалася о 13:00 на Михайлівській площі в Києві. Учасниці та учасники акції висунули ряд вимог уряду, повідомляє Новое Время.

Основні вимоги включають в себе: ратифікація Стамбульської конвенції про запобігання насильства щодо жінок та домашнього насильства, припинення урізання соціальних гарантій для тих, хто втратив роботу, створення безпечних умов праці для жінок, які працюють в сферах з високим ризиком зараження COVID-19, забезпечення доступу жінок до всіх медичних і профілактичних послуг, відкриття державних шелтерів в різних регіонах України для жінок, які стикаються з домашнім насильством, справедливе розслідування випадків насильства з боку ультраправих організацій.

У свою чергу, консервативний рух Традиція і порядок, що виступає проти руху фемінізму, анонсували власну акцію під назвою "Операція з порятунку феміністок".

Під час торішнього Маршу жінок ратифікація Стамбульської конвенції також була одним з основних вимог його учасниць і учасників. За оцінками організаторів, в 2020 році в події взяли участь близько 3,5 тисяч чоловік.

Українки та українці вимагають ратифікації Стамбульської конвенції не перший рік: документ під назвою Конвенція Ради Європи про запобігання насильству над жінками та домашнього насильства і боротьбу з цими явищами Україна підписала ще в 2011 році, проте він так і не був затверджений.

Документ створює правову базу для попередження, захисту і підтримки жертв насильства, а також визначає заходи притягнення винних до відповідальності.

Читайте також: Володимир Зеленський привітав українок зі святом 8-го березня

В цей день, в Україні і багатьох країнах світу відзначають Міжнародний жіночий день. Історично він з'явився як день солідарності жінок у боротьбі за свої права, але в нашій країні поступово трансформувався в "день весни, любові та вічної ніжності".

Також, читайте про роль жінки в українському суспільстві і проблему домашнього насильства в матеріалі Оксани Коновець спеціально для ZN.UA, "Не про квіти".