UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Києві мирно завершилася акція протесту проти вироку Стерненку

На 9 березня запланована нова акція протесту.

У Києві біля будівлі Офісу генерального прокурора України завершилася акція протесту на підтримку активіста і блогера Сергія Стерненко.

Про це повідомляється на Telegram-каналі STERNENKO.

Акція завершилася під вимоги відставки генерального прокурора Ірини Венедиктової та звільнення Стерненка. Активісти очікують, що Стерненко вийде на свободу через тиждень.

Якщо вимоги не будуть виконані, то учасники протесту обіцяють з 9 березня почати безстрокову акцію на його підтримку.

"Наша акція безстрокова. Ми не будемо жити під ГПУ та ОП, але будемо виходити постійно, поки не буде реформована судова система і не випустять Сергія Стерненка. Наступна наша зустріч 9 березня під Будинком Профспілок", - оголосили організатори.

Також організатори звернулися до президента України Володимира Зеленського.

"Ми звертаємося до президента Зеленському. Сьогодні акція була мирною, але ми вимагаємо, щоб ви не тільки почули людей на вулиці й відреагували на це, але і негайно вжили всіх заходів, щоб були відновлені довільно порушені права Сергія Стерненка та інших політв'язнів.

Фото: newshub.ua

Крім того, ми вимагаємо, щоб ви негайно розпочали виконання своєї передвиборчої обіцянки і по-справжньому, а не на папері, реформували судову систему", йдеться в повідомленні.

Фото: newshub.ua

Акція "Справедливість Стерненко - справедливість всім!" почалася на вулиці Банковій в Києві близько 12:30. Пізніше її учасники перемістилися до ОГПУ, де вимагали відставки Ірини Венедиктової, а також звільнення Сергія Стерненка та Андрія Антоненко, який понад рік перебуває в СІЗО за підозрою в організації вбивства журналіста Павла Шеремета.

Читайте також: За Стерненка заступилися Порошенко і Яценюк

23 лютого Приморський суд Одеси визнав активіста Сергія Стерненка винним в "викраденні людини заради заволодіння 300 гривнями" і засудив його до 7 років і 3 місяців позбавлення волі з конфіскацією половини майна. Сторона захисту відразу ж заявила, що подаватиме апеляцію.

Фото: newshub.ua

Вирок Стерненко спровокував масові протести в Києві та інших містах України. У Офісу президента зібралися кілька тисяч осіб. На Банковій відбулися зіткнення з поліцією, 17 осіб затримали. Організатори акції заявили про її безстроковий характер.

У 2015 році Стерненко оголосили підозру у викраденні Сергія Щербіча, члена партії "Довіряй справам" Геннадія Труханова. Активіст нібито організував викрадення депутата, щоб заволодіти його грошима. Крім показань потерпілого, інших доказів у слідства не було.

Про справу Щербіча, у викраденні й катуванні якого звинуватили Стерненко, читайте в матеріалі Інни Ведерникової "Справа Стерненка. Хроніки реваншу".

На думку Інни Ведерникової, Сергій Стерненко - тригер, який відкидає нас в 2014-й і ставить навпроти один одного, змушуючи дивитися в упор. Гнила корупційно-кримінальна система влади і правосуддя - в силі... Так що ж порушив суддя-любитель сталінських бюстів, упаявши Стерненко символічні сім років? Чому перестав боятися потерпілий Щербіч і раптово з'явився в суд? У відповідь на питання Стерненко збрехав Сенцов, і чомусь все одно читає його лист із СІЗО? Що в підсумку вирішить Зеленський: перезавантажувати Систему або покластися на Авакова? Детальніше в матеріалі "Тригер".