UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Херсоні рівень води у Дніпрі повернувся у межі русла

За добу рівень води знизився на 4 см.

Станом на 25 червня рівень води у Дніпрі в Херсоні повернувся в межі русла після підтоплень внаслідок підриву окупантами Каховської ГЕС. Про це повідомили в Міндовкілля.

«Станом на 25 червня річка Дніпро у м. Херсон повернулась у межі русла. Рівень води на позначці «Херсон» становить 0,33 м за балтійською системою. За добу рівень знизився на 4 см, сумарний спад з часу підриву Каховської ГЕС – 5,35 м», – зазначили у відомстві.

Там додали, що в районі природного парку «Нижньодніпровський» середній рівень води становить близько 0,30 м. Водночас обміління акваторії продовжується у національному парку «Великий Луг».

«Під загрозою осушення залишається водно-болотне угіддя «Сім маяків». Архіпелаг «Великі та Малі Кучугури» повністю осушений», – зазначили в Міндовкілля.

У нацпарку «Кам'янська Січ» рівень знизився орієнтовно на понад 13 м.

Читайте також: На Херсонщині рятувальники завершили збір нафтопродуктів, які потрапили у заплаву річки після підриву Каховської ГЕС 

Через підрив росіянами Каховської ГЕС опинилися під водою 600 квадратних кілометрів Херсонської області, з них 32% – правобережжя та 68% – лівий берег. Також підтоплення зазнала Миколаївщина: у Миколаєві рівень води перевищив історичний максимум. 9 червня почала спостерігатися тенденція до зниження рівня води в постраждалій зоні. 

У Головному управлінні розвідки України розповіли, що війська РФ довго готувалися до теракту на ГЕС. За даними президента Володимира Зеленського, знищити об'єкт ззовні фізично неможливо, тому підрив могли здійснити зсередини. Про те, що, скоріш за все, саме Росія підірвала дамбу сказали й кілька західних лідерів. Після повного руйнування Каховської ГЕС рівень води в Каховському водосховищі впав нижче «мертвої точки» 8 червня.