UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Кабміні ініціювали заборону приватизації Північно-Кримського та Каховського каналів

Ініціатором заборони приватизації каналів стало Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

Кабінет міністрів України схвалив законопроєкт, що передбачає заборону приватизації Північно-Кримського та Головного Каховського магістрального каналів.

Управління цих каналів включено до переліку стратегічних об'єктів відповідно до урядового проекту закону «Про перелік об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації» за ініціативою Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

У міністерстві пояснили необхідність такого кроку необхідністю забезпечення стійкого контролю над каналами, щоб уникнути можливих загроз національним інтересам України.

«Мінреінтеграціі стурбоване ситуацією в тимчасово окупованому Криму, де російська окупаційна влада по-варварськи використовує водні ресурси для забезпечення водою окупаційної армії і подальшої мілітаризації українського півострова, нехтуючи при цьому потребами населення. За оцінками фахівців, наявних ресурсів достатньо для повного забезпечення потреб населення півострова. Те, що ми спостерігаємо, є свідомим порушенням Росією норм міжнародного гуманітарного права. Україна відновить подачу води до Криму відразу після його деокупації», - заявив заступник міністра з питань реінтеграції Ігор Яременко.

Читайте також: Катастрофи з водою в Криму немає, нехай РФ сама постачає водою вкрадені підприємства - Данілов

Про можливу подачу води до Криму раніше говорив прем'єр-міністр Денис Шмигаль. Він стверджував, що Україна готова забезпечувати Крим прісною водою лише в разі гуманітарної катастрофи на півострові, але не постачатиме воду "окупантам, окупаційним військам, для потреб військових баз".

У той же час,  міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявляв, що гуманітарної кризи з водою в окупованому Криму немає. Цю тезу придумала російська пропаганда в своїх цілях.

Про те, чим загрожує Україні поставка дніпровської води в Крим читайте в статті Валентини Самар "Обережно, Крим. Слизько і боляче" для ZN.UA.