UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Харкові зареєстровано ще один випадок ботулізму

Більшість випадків захворювання на ботулізм в Україні – після вживання в'яленої риби.

Харківський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України зареєстрував новий випадок ботулізму. Це вже другий випадок цього захворювання в області в поточному році.

"У ході розслідування встановлено, що молодий чоловік, 1993 року народження, вживав непатрану в'ялену плотву, яку, зі слів хворого, він купив у магазині "Теплые моря", що розташований по вул. Маршала Конєва, 2", - йдеться в повідомленні центру

Перші симптоми захворювання (раптова слабкість, сухість у роті, утруднене дихання) з'явилися приблизно через 20 годин після вживання риби. Хворий госпіталізований в реанімаційне відділення обласної інфекційної лікарні. Хворому введено полівалентний ботулінічний токсин і проводиться симптоматичне лікування. За даними лікарів, стан хворого середньої тяжкості.

При обстеженні магазину "Теплые моря" супровідні документи на партію зазначеної риби суб'єктом господарської діяльності не надані. У лабораторії Центру проводяться дослідження зразків плотви в'яленої, що були відібрані у магазині.

Детальніше про ботулізм читайте в інтерв'ю Ольги Скрипник з головним позаштатним інфекціоністом Міністерства охорони здоров'я професором Ольгою Голубовською в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".