UA / RU
Підтримати ZN.ua

У ГПУ шукали різні шляхи "упокорення" Євромайдана

В прокуратурі були переконані, що події Майдану повторять 2004 рік.

Розгін студентів лише дав друге життя Майдану.

Генеральна прокуратура після розгону молоді в ніч з 29 на 30 листопада 2013 року констатувала, що дії "Беркута" лише дали друге життя Майдану, в результаті яких збільшилася кількість протестувальників і з'явилася підтримка іноземних політиків і експертів.

"Настав момент, коли необхідні якісь дії з боку влади (і це не переговорний процес), які знизять градус напруги і стануть точкою неповернення в цьому конфлікті", - йдеться в аналітичній записці для колишнього генпрокурора Віктора Пшонки, яка, за даними Мустафи Найєма, лягла до нього на стіл через два тижні після розгону студентів.

"Відомство вже починає розуміти, що якщо винні в розгоні не будуть покарані, барикади і люди на вулицях стануть реальною загрозою стабільності у всій країні", - зазначає політик і екс-журналіст, публікуючи документ.

Також в записці йдеться про використання "трійки". За версією Найєма, йдеться про свідчення Сівковича, Попова і Коряка, яких правоохоронні органи офіційно звинувачували в розгоні студентів.

Читайте також: Порошенко присвоїть звання Героя України всім Героям Небесної сотні

"Я можу помилятися, але логіка зрозуміла: замість визнання провини треба продовжувати грати м'язами і обіцяти покарати винних. В принципі мало чим відрізняється від сьогоднішніх реалій, але будемо вважати, що це просто збіг", - пише Найєм.

Дії Беркута в ніч з 29 на 30 листопада дали друге життя майдану - документ

Опонентам потрібно показати м'язи - документ

ГПУ планувала влаштувати показове выстуление з "трійкою".

Крім цього, Найєм опублікував документи, в яких сказано про заходи, необхідні для зменшення кількості протестуючих. Для того щоб припинити Євромайдан, Генпрокуратура видала ряд інструкцій для міністерств, КМДА та органів місцевої влади. Так, МОЗ у зв'язку із знайденим на Майдані трупом, мав поширити інформацію про наявність у померлого відкритої форми туберкульозу і надіслати "машину з масками" з метою налякати людей. Перед СБУ було поставлено завдання зробити неможливими онлайн-трансляції.

"Якщо ви подивитесь на першій сторінці вгорі праворуч зазначено "2004 точно також!". У Генпрокуратурі справді щиро вірили, що події на Майдані йдуть по тому ж сценарію, що і в 2004 році", - добпаляет Найєм.

Органи місцевої влади повинні були блокувати виїзд автобусів у бік Києва.

Завданням МОН було перешкоджати студентам виходити на протест.

СБУ повинна була блокувати інтернет на Майдані.

Читайте також: Порошенка на Інститутській зустріли свистом і криками "Ганьба!"

Також були опубліковані документи, згідно з якими ГПУ намагалася вислати іноземних дипломатів під час Євромайдана.

При Януковичі знищили 90% документації щодо подій Майдану, через що ГПУ не може дати оцінку діям посадових осіб щодо злочинів проти учасників Майдану.