UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Донбасі поранено захисника України – військовий підірвався на міні

Минулої доби на сході України зафіксували дев’ять ворожих обстрілів, зокрема із заборонених мінометів.

Бойовики російсько-окупаційних продовжують ігнорувати припинення вогню і обстрілюють українські позиції в Донбасі. Напередодні захисники України зафіксували дев’ять ворожих провокацій з використанням заборонених Мінськими домовленостями озброєнь.

Оборонців Луганського окупанти накрили прицільним вогнем з мінометів 120 і 82-го калібру, неподалік Миронівського гатили з 82-мм мінометів, а поблизу Південного – ще й з великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї.

Позиції ЗСУ під Широкиним російські найманці обстріляли з автоматичного станкового та станкового протитанкового гранатометів, а поруч Пищевика – з ручного протитанкового гранатомета. У передмісті Мар’їнки працювали ворожі снайпери.

Вогнева активність ворога спостерігалася і неподалік Зайцевого та Водяного, де зафіксовано прицільні постріли в бік українських позицій зі стрілецької зброї.

Загиблих та поранених унаслідок обстрілів бойовиків немає. На Луганщині внаслідок підриву на міні ПОМ-2 отримав осколкові поранення військовослужбовець Об’єднаних сил.

«Варто зазначити, що в усіх випадках офіцерами української сторони СЦКК оперативно надавалися запити на встановлення режиму припинення вогню», - зазначили у штабі операції Об’єднаних сил.

Однак окупаційні війська не припиняли обстрілів, навіть здійснюючи запит до Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ на встановлення режиму тиші.

«Метою дій противника було провокування ЗСУ на відкриття вогню у відповідь з подальшим звинуваченням в обстрілах цивільної інфраструктури», - додають військові.

Від початку доби 28 лютого на сході України зберігається тиша. Обстановка в районі проведення операції ОС залишається під контролем українських воїнів.

Читайте також: Росія не пустила в окуповані райони Донбасу гуманітарний конвой

Нагадаємо, 28 січня терористи угруповань «Л-ДНР» представили свою «доктрину», яка передбачає захоплення всієї території Донецької і Луганської областей України. «Документ» оприлюднили під час так званого форуму «Русский Донбас», куди також прибули російські пропагандисти.

Голова української делегації у ТКГ Леонід Кравчук заявив, що нинішня ситуація на окупованих територіях породжує багато питань як до Росії, так і до її проксі. Коментуючи проведення відповідного форуму, Кравчук заявив, що це «зовсім інша філософія».

У листопаді 2020 року  Україна підготувала «План спільних кроків» для ТКГ, який пропонує повністю припинити конфлікт і демілітаризувати окремі райони Донецької і Луганської областей на початку 2021 року.

Попри оприлюднення «доктрин» і планів, значущих результатів у Мінських переговорах немає. То чи не час змінювати «формат і стратегію»? Про це розмірковує Тетяна Силіна у статті «Подорож із Парижа до Берліна із зупинкою в Мінську завдовжки рік».