UA / RU
Підтримати ZN.ua

У чотирьох містах України випробують китайську вакцину від коронавірусу

Добровольці отримають грошову винагороду.

В Україні вперше випробують на добровольцях нову китайську вакцину від коронавірусу. Пілотний проект запустили в Рівному, Києві, Харкові та Запоріжжі.

Як повідомляє Rivne.Media, добровольцям в Рівному пропонують 8 тисяч грн. за участь в клінічних випробуваннях вакцини. Всього центру первинної медико-санітарної допомоги «Центральний» надано 100 доз експериментальної вакцини.

Виробник вакцини - китайська фармацевтична компанія BioKangtay ( «Біокангтай)». В Україні ця вакцина проходить третю фазу дослідження, повідомила координатор клінічного випробування вакцини в Рівному Оксана Штрімайтіс. В області до досліджень планують залучити тисячі добровольців.

"Перша фаза відбувається на кількості добровольців в 200 осіб, друга фаза - десь орієнтовно до тисячі добровольців. Третя фаза - це остаточне доведення ефективності, коли вже доведено безпеку застосування, коли вже написана інструкція до застосування, це чисті докази ефективності лікарського засобу на великій кількості добровольців", - розповіла Оксана Штрімайтіс.

До участі у випробуваннях будуть залучати осіб старше 18 років, які ще не вакцинувалися від коронавірусу і не хворіли в останні півроку. Після першої дози вакцини через 28 днів пацієнт отримає другу дозу, після цього його стан здоров'я контролюватимуть протягом року.

Першу дозу вакцини, станом на 6 жовтня, отримали шестеро людей. Компанія BioKangtay спеціалізується на виробництві вакцин від гемофільної інфекцій, гепатиту та дитячих Hib-вакцин.

Читайте також: Мінкульту виділили 25 млн грн на інформування українців про важливість вакцинації

Пандемія підстьобнула пошуки нових видів вакцин. Нещодавно в Індії розробили ДНК-вакцину, яка ефективно захищає від зараження без уколів і заморозки. Чим ще цікава нова вакцина, читайте в статті Оксани Півень «Вчені розробили принципово новий тип вакцин від COVID-19» для читачів ZN.UA.