UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Червоному Хресті відреагували на зрив евакуації у Маріуполі та Волновасі

В організації нагадали про важливість дотримання вимог гуманітарного права.

Міжнародний комітет Червоного Хреста закликає розблокувати «зелені коридори» для евакуації людей із заблокованих російськими військами українських міст.

«Наскільки ми розуміємо, безпечні коридори з Маріуполя і Волновахи сьогодні відкрито не буде. Ми продовжуємо вести діалог зі сторонами щодо безпечних коридорів для цивільного населення з різних міст, що потерпають від конфлікту», - йдеться у заяві на офіційній сторінці МКЧХ у Facebook.

У Комітеті наголосили на тому, що ситуація у Маріуполі та інших містах є «трагічною», тож як нейтральний і неупереджений орган, Комітет готовий допомогти в організації безпечних коридорів.

«Так звані гуманітарні коридори та інші заходи, спрямовані на призупинення насильства для осіб, що потерпають від конфлікту, мають бути добре спланованими та організованими зі згоди сторін конфлікту», - наголошується у заяві.

Крім того, у Комітеті нагадали про неприпустимість обстрілу цивільної інфраструктури та мирних мешканців, незалежно від того, чи працюватимуть «зелені коридори».

Так само захищеною і недоторканою має бути зона МКЧХ, а сторони конфлікту повинні сприяти безперервному гуманітарному доступу та операційній діяльності.

Читайте також: Безпечного "зеленого коридору" в Енергодарі сьогодні немає

Сьогодні мала розпочатися евакуація мешканців Маріуполя і Волновахи на Донеччині. Проте окупанти порушили домовленості та обстріляли обидва міста. Зрештою, з Волновахи вдалося евакуювати близько 400 осіб. Евакуацію з Маріуполя відклали – на маршруті коридору, у Запорізькій області, точаться запеклі бої.

Утворення гуманітарних коридорів для евакуації людей та підвозу у заблоковані міста продуктів, ліків та інших товарів погодили під час другого раунду україно-російських переговорів.

Напередодні Україна звернулася до Міжнародного комітету Червоного Хреста по допомогу в терміновій організації таких коридорів. Та Росія вчергове порушила власні зобов’язання і почала блокувати відкриття «зелених коридорів». Російські солдати не пропускають у заблоковані міста гуманітарну допомогу.