UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Чернігові спостерігають незначний мор риби у Десні, вода потемніла

В Міндовкілля кажуть, що ситуація стабілізується.

Пляж у Чернігові, 9 вересня 2024 року

Пляж у Чернігові, 9 вересня 2024 року

В річці Десна в районі Чернігова почала гинути риба, а вода потемніла та має незначний неприємний запах, повідомила Чернігівська міська рада у понеділок, 9 вересня.

«Місцями масовий замор риби, є мертва. Рибу будуть збирати та відвозити на утилізацію в заздалегідь визначене місце. Працюють міські служби, екологи та ДСНС», - повідомили у міськраді про ситуацію на міському пляжі «Золотий берег».

Відвідування пляжу у Чернігові заборонили ще тиждень тому. Також в місті посилений контроль за продажем всіх видів риби та працює станція аерації в районі переправи.

Також в міськраді підкреслили, що Чернігів не споживає воду з річок, а використовує воду зі свердловин, тому загрози життю та здоров‘ю людей немає.

Читайте також: У Міндовкілля уточнили прогноз по забрудненню Десни органічними речовинами

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України напередодні у неділю повідомило, що в Десні від гирла річки Сейм до міста Чернігів у воді зафіксовані перевищення вмісту марганцю  та заліза, що є типово для цієї пори року. Водночас в річці спостерігається незначний мор риби.

«По річці Сейм відмічається стабілізація ситуації. За результатами вимірювань в пробах вод, відібраних в річці Сейм 5 та 6 вересня, стан води покращується. Вміст азоту не перевищено у всіх створах. Незначне збільшення розчиненого кисню у воді, зменшення різкого неприємного запаху та відновлення природного кольору. Загиблої риби не виявлено", - значиться у повідомленні.

Також в міністерстві додали, що відповідальні служби постійно моніторять стан води у Десні у місцях водозаборів Києва та Броварів –  перевищень хімічних або високотоксичних компонентів не встановлено, ризики для здійснення водозабору відсутні.

Раніше в міністерстві повідомили, що намагаються локалізувати наслідки забруднення річки Десна, яке виникло після забруднення річки Сейм на території Росії, де почала гинути риба. Зокрема в Десну почали вносити абсорбент у воду та здійснювати штучну аерацію.