UA / RU
Підтримати ZN.ua

У 2019 році через забруднення повітря викидами ТЕС померли понад 2,6 тисячі українців – дослідження

У ЄС від викидів українських вугільних станцій найбільше потерпають Румунія та Польща.

Майже половина вугільних станцій України у 2019 році перевищили гранично допустимі норми викидів шкідливих речовин. Забруднення повітря могло призвести до смерті 2 690 українців та 1 315 громадян країн ЄС, йдеться у дослідженні «Вплив викидів українських вугільних електростанцій на здоров’я населення», проведеному організацією Center for Research on Energy and Clean Air (CREA).

За оцінками авторів дослідження, 8 із 20 вітчизняних вугільних ТЕС того року перевищили граничні норми викидів двоокису сірки, оксидів азоту та зольного пилу. Якби норми були дотримані, загалом вдалося б уникнути приблизно 2 300 смертей в Україні та сусідніх державах.

Від викидів найбільше постраждали Донецька (430 смертей через забруденння), Київська (410), Дніпропетровська (280) та Львівська області, пише ГО «Екодія». Серед країн ЄС найбільшої шкоди від викидів українських вугільних ТЕС зазнають Румунія та Польща, які у 2019-му втратили через забруднення  534 та 325 життів відповідно.

Крім цього, у досліджуваному році приблизна вартість соціальних витрат українців, пов’язаних із супутнім медичним обслуговуванням, зниженням економічної продуктивності та зниженням рівня добробуту, склала 3,2 млрд євро.

Серед інших наслідків забруднення повітря вугільними ТЕС у 2019 році:

«Результати дослідження демонструють, що не можна переносити терміни реалізації Національного плану скорочення викидів від великих спалювальних  установок, хоча український уряд вже вдруге намагається це зробити. Крім цього, необхідно якнайшвидше подати на розгляд Верховної Ради законопроєкт, який впроваджуватиме у національне законодавство Директиву про промислові викиди та використання найкращих доступних технологій та методів керування – промислові підприємства будуть зобов’язані модернізовуватись і найголовніше – кількість викидів зменшиться», - наголошує фахівчиня відділу з екологізації промисловості ГО «Екодія» Марина Ратушна.

Дослідження проводилося із застосуванням сучасних комп’ютерних моделей та рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ).

Читайте також: Повітря в Києві одне з найбільш забруднених у світі

В Україні розташований один із найбільш забруднюючих парків вугільних електростанцій у світі. Згідно із нещодавнім звітом аналітичного центру EMBER, вугільні електростанції країни є лідерами за викидами SO2 та зольного пилу в Європі. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я про смертність та тягар хвороб, через забруднення атмосферного повітря в Україні щороку помирають 2 538 років людей, із урахуванням інвалідності, на 100 тисяч осіб – це найбільша кількість років у Європі.

Економічні збитки від зміни клімату в усьому світі оцінюють у розмірі від 544 трлн доларів. Найближчі десять років уряди країн концентруватимуться на питанні екологізації всіх сфер життя і на зменшенні викидів парникових газів. Україна ж дотепер витрачала гроші лише на компенсацію наслідків, до яких призвела зміна клімату, а не на запобігання причин. 

Що саме повинен зробити український уряд, щоб ефективно боротися зі зміною клімату та адаптуватися до кліматичних змін, аби не допустити критичної ситуації? Читайте у статті Анастасії Загоруйчик і Євгенії Засядько «Якими мають бути кліматичні амбіції української енергетики та промисловості» у ZN.UA.