UA / RU
Підтримати ZN.ua

Турчинов пообіцяв адекватну реакцію ВСУ на провокації в районі Світлодарської дуги

Українські військові зуміли відбити наступ ворога на Світлодарській дузі та перейти у контрнаступ, заявив секретар РНБО.

Секретар РНБО Олександр Турчинов провів на передових позиціх 54 бригади ВСУ в районі Світлодарської дуги нараду з військовим керівництвом АТО.

Як повідомляє прес-служба РНБО, Турчинов прибув до зони АТО у зв'язку з загостренням конфлікту, аби оглянути оборонні позиції ВСУ та обговорити з військовими ситуацію, що склалася на даній ділянці в останні дні.

Секретар РНБО відзначив, що обстріли українських позицій ведуться вже четверту добу поспіль, з використанням забороненої Мінською угодою зброї.

"За кількістю снарядів і мін, випущених по нашим позиціям, розташованих в районі Світлодарської дуги встановлено своєрідний "рекорд" – понад 800 за добу", - вказав він.

Турчинов підкреслив, що українські військові мужньо та професійно виконали свій обов'язок, зупинивши наступ ворога та нанісши йому значних втрат. За його словами, контратакуючи, українські військові зуміли заняти нові позиції, та отримати додаткову перевагу над ворогом в даному секторі оборони.

"Збройні сили України і надалі будуть адекватно реагувати на будь-які провокації російських гібридних військ на всіх напрямках", - наголосив Секретар РНБО.

Раніше прес-центр штабу АТО повідомив, що 18 грудня бійці ЗСУ відбили атаку російських окупантів на Світлодарській дузі. Втрати сил АТО склали п'ять чоловік убитими, поранення отримали більше 20 осіб. За даними розвідки противник втратив 20 осіб вбитими і 30 пораненими. Двогодинному бою передував артилерійський обстріл українських позицій.

На саміті лідерів країн "Нормандської четвірки" 19 жовтня в Берліні була досягнута домовленість, що до кінця листопада глави МЗС затвердять основу проекту "дорожньої карти" з імплементації Мінських угод. Крім того, лідери країн попередньо домовилися про продовження роботи з розведення військ на чотирьох ділянках лінії зіткнення в Донбасі. Серед цих ділянок, зокрема, має бути і Дебальцеве Донецької області.

Проте міністри закордонних справ України, Німеччини, Франції та Росії на переговорах у Мінську 29 листопада не досягли прогресу в узгодженні "дорожньої карти" з-за відмови глави МЗС РФ Сергія Лаврова обговорювати розміщення збройної місії ОБСЄ в Донбасі.

Детальніше про основних проблемних питаннях деокупації Криму і ОРДЛО читайте у статті Костянтина Батозського "Деоккупация: початок" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".