UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЦВК запустила чат-бот з інформацією щодо місцевих виборів

Чат-бот вже доступний в Telegram. Також він має запрацювати у Facebook.

Центральна виборча комісія запустила чат-бот у Telegram, за допомогою якого можна отримати довідкову інформацію щодо місцевих виборів, призначених на 25 жовтня, повідомила пресслужба ЦВК. Чат-бот запустили у середу, 7 жовтня.

“Для зручності користувачів інформація у чат-боті систематизована по блокам для конкретної категорії суб’єктів виборчого процесу: виборців, членів комісій, кандидатів та політичних партій. Зокрема, виборці матимуть змогу не тільки отримати у доступній формі майже будь-яку інформацію, пов’язану з майбутніми виборами, а й швидко знайти місце розташування виборчої дільниці, де вони мають голосувати”, - йдеться у повідомленні.

Вказано, що виборці, які мають інвалідність, зможуть за допомогою чат-боту знайти інформацію щодо доступності всіх без винятку приміщень, де відбуватиметься голосування. Для членів виборчих комісій, кандидатів та політичних партій у чат-боті зібрали інформацію щодо загальних питань та конкретних процедур.

“Нагальним є також розділ, пов’язаний із заходами щодо запобігання поширенню COVID-19 на виборчих дільницях. Цей блок містить конкретні рекомендації стосовно безпечної організації голосування в умовах пандемії коронавірусу”, - додали в ЦВК.

Також користувачі чат-боту зможуть підписатися на календар виборів. Крім того, там можна скористатися пошуком, який має зробити отримання потрібної інформації швидшим.

Також чат-бот має стати доступним і в Facebook. У ЦВК зазначили, що програмне забезпечення чат-боту розробили в межах проекту “Підвищення кібербезпеки і прозорості виборчих процесів в Україні”, який Координатор проектів ОБСЄ в Україні реалізує спільно з Центрвиборчкомом.

“Чат-бот Комісії стане ще одним важливим інструментом для підвищення правової культури громадян. Він буде в нагоді як виборцям, так і решті учасників виборчого процесу. Особливої актуальності запровадження цієї комунікаційної системи набуває і в контексті зміни виборчого законодавства, що своєю чергою потребує серйозної просвітницької роботи в суспільстві”, – заявив член ЦВК Андрій Гевко, який координує питання щодо організації підготовки та забезпечення реалізації заходів з підвищення правосвідомості, правової культури та відповідальності виборців.

Читайте також: Поліція відкрила 11 кримінальних справ за реєстрацію на виборах кандидатів-двійників

Нагадаємо, місцеві вибори в Україні мають відбутися 25 жовтня. Подати документи для реєстрації кандидати на посаду міського голови або в місцеві депутати могли до 24 вересня включно.

У свою чергу голова Верховної Ради Дмитро Разумков назвав три складових проведення в Україні чесних виборів. За його словами, за це відповідають влада, силовики і журналісти. При цьому спікер парламенту зазначив, що перенести місцеві вибори неможливо, адже всі процеси вже запущені.

При цьому поліція 12 жовтня переходить на посилений режим роботи для забезпечення порядку перед місцевими виборами. Планується навіть залучити авіацію.

ZN.UA з 29 вересня запускає проект "Країна по поличках". Кожен день ми публікуватимемо текст про нове місто та кандидата, ім'я якого ми з вами чули, особу смутно пригадуємо, але практично нічого не знаємо про те, ким і чим він живе. Ми познайомимося зі своєю країною, яка 25 жовтня зміниться дуже серйозно.