UA / RU
Підтримати ZN.ua

Цивільне партнерство забезпечує рівні права для одностатевих пар. Понад 40% українців проти закріплення такого статусу

Соціологи розповіли, чи багато українців мають запит на висвітлення тем про рівність.

Про ратифікацію Україною Конвенції Ради Європи про запобігання насильству жінок і домашньому насильству (Стамбульська конвенція) знають 60% українців. Серед тих, кому відомо про ратифікацію, 63% знають про зміни, які запроваджує цей документ, проте в цілому, без конкретних кроків/деталей. Про це свідчить опитування, проведеного InMind на замовлення міжнародної організації Internews, що реалізує «Медійну програму в Україні» за фінансової підтримки USAID.

1.JPG (73 KB)

Згідно з опитуванням, практично кожен третій опитуваний має запит на висвітлення тем щодо проблем жінок під час війни, які стосуються захисту себе та своєї родини, а також насильства щодо жінок, пов'язаного з війною. Жінки значимо більше зацікавлені в інформації на всі запропоновані теми, аніж чоловіки. 

2.JPG (87 KB)

Близько третини респондентів зустрічали у медіа інформацію щодо [blink title="цивільних партнерств" headinfo="Цивільне партнерство"]Цивільне партнерство – це юридично оформлений союз двох людей. Такий союз може гарантувати партнерам більшість або навіть усі права, які передбачені шлюбом. Однак усе залежить від законодавства країни, де ввели таку інституцію. Цивільні партнерства вводять передусім для того, щоб забезпечити рівні права для одностатевих пар. І після легалізації одностатевих шлюбів країни можуть відмовитися від цього інституту або ж залишити його.[/blink]. Однак 42% демонструють негативне ставлення до закріплення такого статусу. Підтримують закріплення законодавчо цивільного партнерства 35 % опитаних.

3.JPG (78 KB)

«Про Стамбульську конвенцію респонденти чули та позитивно ставляться до неї. На їхню думку, висвітлення в національних медіа проблеми домашнього насильства над жінками стало менше, тому що новини про війну витіснили цю інформацію. Водночас у регіональних медіа проблема висвітлюється добре, як і раніше. Інформація про жінок в армії, на думку респондентів, нерідко з'являється в медіа. Часто зазначають, що жінки є командирами танку, снайперами, парамедиками тощо. позитивно респонденти висловлюються щодо згадування жінок під час звернення президента, або поздоровлення захисників та захисниць окремо», – йдеться в результатах опитування. 

Водночас за даними дослідження, опитані часто зазначають про відсутність рівноправності в оплаті праці для жінок та чоловіків, розділення професій на чоловічі та жіночі. 

Читайте також: В Раді Європи повідомили дату вступу в дію щодо України Стамбульської конвенції

Опитування проводилося з 8 серпня по 9 вересня 2022 року методом Face-to-face. Респондентами стали українці, віком від 18 о 65 років, які мешкають на всіх підконтрольних українському уряду територіях України. Загальна вибірка 2022 = 3250 інтерв’ю (з яких по приблизно 300 інтерв’ю 8 областях: Київська (включно із м. Київ), Вінницька, Дніпропетровська, Львівська, Одеська, Полтавська, Сумська, Харківська). Репрезентативна частина 2022 = 1456 інтерв’ю. Похибка вибірки з імовірністю 0,95 не перевищує 2,5%.