UA / RU
Підтримати ZN.ua

Центр вакцинації у Києві почне щепити вакциною Pfizer: кого і коли

Місту-мільйоннику потрібніші були б ще кілька таких центрів.

У київському Центрі вакцинації проти COVID-19 цього тижня почнуть щеплювати вакциною Comirnaty виробництва Pfizer-BioNTech, повідомляє пресслужба Київської міської державної адміністрації.

З 16 липня отримати щеплення зможуть люди, старші за 60 років. Записатися на вакцинацію можна у системі Helsi.me за посиланням. Після запису прийти на щеплення потрібно у чітко визначений час.

Щеплення саме вакциною Pfizer є добровільним, для людей 60+ залишається доступною і китайська вакцина CoronaVac виробництва Sinovac Bioеtech. Центр вакцинації у Міжнародному виставковому центрі з 5 липня працює щоденно, зробити щеплення можна з 10:00 до 17:30.

Координатор вакцинації в Києві Василь Животенюк прокоментував «Громадському» вікові обмеження для бажаючих щепитись вакциною Pfizer. За його словами, МОЗ хоч і намагається поширити вакцинацію на якомога більше українців, але достатньої кількості препаратів для цього не виділяє.

Тож коли уряд дозволив щеплення цією вакциною колективів компаній, необхідних доз для цього не виділив, і щеплення довелося робити вакцинами, зарезервованими для другого щеплення людей із попередніх етапів (частину з них не використали).

Зараз у Києві є 28 тисяч доз вакцини Pfizer для першого щеплення та 97 тисяч доз для другого. У МОЗ пропонують використати наявні залишки для вакцинації охочих, а для вакцинації другою дозою використати партію, яка має прилетіти в Україні у липні. Однак чи точно відбудеться така поставка, посадовець не знає.

Читайте також: Для щеплених вакциною Pfizer буде потрібна третя доза – The Washington Post

12 липня у МОЗ повідомили, що вакцина Pfizer з’явилась у вітчизняних центрах вакцинації. Вакцина доступна усім охочим, але з пріоритетом для людей похилого віку та людей із супутніми захворюваннями. 

Першим містом, де у центрі масової вакцинації почали застосувати вакцину Pfizer, став Чернігів. Тут щеплювати нею почали ще 10 липня.

До кінця липня в Україну мають привезти близько 1 мільйона доз цієї вакцини. Станом на 12 липня країна вже отримала майже 6 мільйонів доз вакцин від коронавірусу: 2,4 млн доз CoronaVac, 1,7 млн доз  Pfizer та 1,6 млн доз AstraZeneca різних виробників.