UA / RU
Підтримати ZN.ua

Тортури в Кагарлику: ще двом підозрюваним обрали запобіжний захід

Суд обрав запобіжний захід двом поліцейським з Кагарлика, підозрюваним в тортурах.

Голосіївський районний суд Києва обрав запобіжний захід двом підозрюваним у тортурах працівникам Кагарлицького відділення Обухівської відділу ГУ Нацполіціі в Київській області, повідомляє прес-служба Державного бюро розслідувань.

За рішенням суду, оперуповноважений Кагарлицького відділення поліції, який в ніч з 23 на 24 травня 2020 по вказівці безпосереднього керівника утримував руки потерпілої в той час, як його керівник надів протигаз на жінку і з метою отримання викривають показань періодично затискав дихальну трубку, обрано запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту.

Другому правоохоронцю, учаснику іншого епізоду тортур, які мали місце на початку січня 2020 року, суд обрав запобіжний захід у вигляді з здобуття під вартою без можливості внесення застави.

Як повідомлялося, після резонансної справи про зґвалтування жінки в райвідділі поліції, почали надходити скарги від інших постраждалих. 2 червня слідчі ГБР оголосили підозру в тортурах ще двом правоохоронцям Кагарлицького відділення поліції.

Читайте також: "Я і ще три найпринциповіші адвокати" — Сотник розповіла, хто займеться справою про зґвалтування в Кагарлику

Нагадаємо, 26 травня Голосіївський районний суд Києва відправив під арешт на два місяці підозрюваних поліцейських з Кагарлика - Миколи Кузіва і Сергія Сулиму. Їх затримали напередодні за підозрою в згвалтуванні і тортурах людей.

Як з'ясувалося, в ніч з 23 на 24 травня правоохоронці катували 26-річну жінку, яку запросили до відділення в якості свідка у справі про крадіжку майна, і чоловіка. Поліцейські використовували наручники, кийки і протигаз, стріляли над головами жертв з табельної зброї, і кілька разів зґвалтували жінку. У чоловіка зламані ребра і ніс, йому також погрожували згвалтуванням.

Державне бюро розслідувань відкрило справу за статтями 152 (згвалтування), 127 (катування) та ч.2 статті 365 (перевищення службових повноважень) КК України. Зловмисникам загрожує до десяти років ув'язнення.

Глава НПУ Ігор Клименко відсторонив від виконання службових обов'язків підозрюваних і керівництво відділу, а також прийняв рішення про розформування підрозділу і переатестації всього особового складу Кагарлицького ОП. Тимчасово керувати відділенням будуть співробітники обласного управління поліції на чолі з помічником начальника ГУНП Дмитром Литвином.

Детальніше читайте в статті Олени Подолян " Союз насильства і системи " для ZN.UA.