UA / RU
Підтримати ZN.ua

Тимчасове посвідчення громадянина України: як його оформити мешканцям ТОТ

Роз'яснення дали у Мінреінтеграції.

Через повномасштабне вторгнення РФ, в Україні тривають бойові дії, а деякі населені пункти нашої країни тимчасово окуповані. Багато українців на тимчасово окупованих територіях (ТОТ) або територіях ведення бойових дій втратили або не отримали паспорти. У Мінреінтеграції розповіли, як мешканцям ТОТ отримати тимчасове посвідчення громадянина України без особистої присутності через членів сімʼї або законних представників.

У відомстві пояснили, що відповідний проєкт розроблений МВС. Рішення про його розробку ухвалено Координаційним штабом з питань виїзду з ТОТ.

Читайте також: Статус ВПО: чи потрібно актуалізувати дані після отримання паспорта в 14 років

«Тобто йдеться про оформлення документа без присутності самої особи, яка перебуває на ТОТ. Але член сімʼї або законний представник, який звертається за документом від імені людини на ТОТ, має перебувати на підконтрольній території», – зазначили у Мінреінтеграції.

Хто може оформити документ

Згідно з порядком тимчасове посвідчення громадянина України оформлюватимуть органи ДМС на підставі звернень:

Читайте також: Має знати кожен: коли міняти паспорт у формі ID-картки

Оформлення тимчасового посвідчення громадянина України можливе для таких осіб:

Тимчасове посвідчення громадянина України виготовлятиметься безкоштовно протягом 15 робочих днів із дня подання заяви-анкети.

«Готовий документ надсилатиметься до відповідного територіального органу ДМС або Мінреінтеграції з метою передачі його законному представнику або члену сімʼї. Представник передаватиме документ особі, на імʼя якої оформлене таке тимчасове посвідчення», – резюмували у відомстві.

Під час дії воєнного стану у українців можуть перевіряти документи на вулицях та блокпостах. Раніше юристка Галина Токмач розповіла, чи можна пред’явити у такому випадку інший документ крім паспорта.