UA / RU
Підтримати ZN.ua

Тепер офіційно: українські військові увійшли до Херсона

Українське місто чекало на деокупацію від початку повномасштабної війни.

Підрозділи Збройних сил України увійшли до Херсона, місто перебуває під контролем України, повідомили у Головному управлінні розвідки МОУ.

«Шляхи відступу російських окупантів – під вогневим контролем української армії. Будь-які спроби протидіяти ЗСУ будуть припинені», - попереджають розвідники.

Весь правий берег Дніпра під контролем ЗСУ

Російським військовим, які залишаються на правому березі Дніпра, запропонували здатися в полон.

«Після відступу основного угруповання військ армії РФ з українського Херсона, ваше командування кинуло вас напризволяще. Командири закликають вас переодягатися у цивільний одяг та намагатися самостійно тікати з Херсона. Очевидно, це вам не вдасться», - наголошують у розвідці.

І попереджають: кожного російського військового, який чинитиме спротив, буде знищено. Єдиний шанс окупантів зберегти життя – здатися у полон. Україна гарантує гуманне ставлення до військовополонених, з дотриманням вимог Женевських конвенцій.

Полонені отримають медичну допомогу, будуть забезпечені харчуванням та можуть розраховувати на обмін на захисників України, які перебувають у російському полоні.

Обговорити деталі здачі в полон можна, зателефонувавши на цілодобову гарячу лінію «Хочу жити»: +38 066 580 34 98; +38 093 119 29 84. Або за допомогою чат-бота «Хочу жити».

«Якщо ви громадянин України з окупованих територій і вас насильно «призвали» та змушували воювати на боці РФ, повідомте українським військовим про це. На допиті ви повинні повідомити свої дані: прізвище, ім'я, по батькові, звання, дату народження, особистий номер та іншу релевантну інформацію», - пояснюють у розвідці.

Читайте також: РФ заявила, що повністю вивела війська із Херсона

Після звільнення Херсона українські військові зможуть взяти під вогневий контроль три головні дороги до Криму, якими РФ перекидає боєприпаси та техніку для окупаційних військ, пише FT.

Відступ російської армії з Херсона відкриває українським військовим шлях до просування в окупований Росією Крим. Але серйозною перепоною на цьому шляху стане Дніпро, зазначає WP. Зовнішні спостерігачі вважають, що у зимові місяці ЗСУ зосередяться на руйнуванні російської логістики.