UA / RU
Підтримати ZN.ua

Телеканал "1+1" оштрафували за російську мову

Штраф склав понад 70 тисяч гривень

Телеканал "1+1" оштрафували за трансляцію серіалу "Кухня" недержавною мовою (російською), що порушує українське законодавство, повідомляє Національна рада з питань телебачення і радіомовлення. 

Нацрада звернула увагу на недержавну мову в ефірі українського телеканалу після звернення громадянина Максима Ковбика, який скаржився на російську мову в ефірі "1+1" з 13 квітня по 30 травня 2020 року. Моніторинг Нацрада провела з 27 квітня по 5 травня 2021 року.

"Встановлено, що трансляція серіалу "Кухня" (виробництва ТОВ Keystone Production на замовлення ЗАТ YBW Group, 2013, Російська Федерація) російською мовою з українськими субтитрами є порушенням вимог абзацу другого частини п’ятої статті 10 Закону України "Про телебачення і радіомовлення",  – повідомляє регулятор. 

Штраф стягнули за статтею 72 згаданого закону – 5% суми ліцензійного збору, що для "1+1" становить 71 489 грн. Телеканал має сплатити його протягом 30 днів.

Також Нацрада зафіксувала порушення телеканалом пункту "а" частини першої статті 59 через порушення законодавства України і вимог ліцензії.

Читайте також: Новим прессекретарем Зеленського став ведучий телеканалу "Україна 24"

Нагадаємо, у січні 2021 року засновник і ведучий Youtube-каналу GeekJournal Тайлер Андерсон повідомив, що "1+1" намагається заблокувати його канал через те, що він жорстко критикує серіали і телешоу "плюсів". Останньою краплею, за словами Андерсона, стало відео "Історія падіння "1+1". Як втратити все за 30 років?". Медіахолдинг намагався заблокувати Youtube-канал шляхом скарг за "крадіжку” контенту. За словами ж Андерсона, він законно використовував відеофрагменти на правах fair use.